Július 1. Hétfő, Annamária, Tihamér

A kert a biológiai sokféleség mentsvára is!

A kerttulajdonosok sokszor nem is sejtik, micsoda érték, milyen “fegyver” van a kezükben. A kert ugyanis a biológiai sokféleség megóvásának egy kiemelt bázisa lehet, ehhez pedig még csak nem is kell beruházás, sőt! A biodiverzitás-védelem még spórolást is eredményez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Hogy szükség van-e arra, hogy a kertekben is ezzel foglalkozzunk? Nagyon, hiszen a hazai növényzet-alapú természeti tőke index 10% alatt van! Ez azt jelenti, hogy hazánk egykori élővilágának több, mint 90%-a mára eltűnt. 

kert,Beautiful shot of sunrise in the country road of netherlands
Fotó: freepic

A kert azonban egy olyan színtér, mely alkalmas lehet a természet számára ahhoz, hogy lábra álljon. Ráadásul ezért nekünk igazán nem kell sokat tenni. Az egyik első lépés, hogy hanyagoljuk a fűnyírást. A lusta kertész a kert legjobb barátja - tartja egy mondás, és igaza van. Ha nem szeretjük a nyíratlan fű látványát, akkor csak egy-két területet jelöljünk ki a kertben, amiken hagyjuk a vadvirágokat kivirágozni és magot hozni. Itt a rovarok is sokkal jelentősebb számban lesznek jelen. 

A kert akkor is lehet rendezett, ha közben a természetet is hagyjuk érvényesülni / Fotó: freepic

A vegyszerek zömére sem lesz szükségünk. Bár szeretünk beavatkozni a dolgokba, a kártékony rovarok ellen fellépni, de mi nem leszünk olyan hatékonyak, mint a természet - ha hagyunk neki helyet és egy kis időt, akkor beáll az egyensúly és a kert egészségesebb lesz, mint valaha! A komposztálással is nagyon sokat tehetünk a természetért, hiszen hulladék sem keletkezik, ráadásul élőhelyet teremtünk, tápanyagokat forgatunk vissza a természetbe, ezzel pedig mi és a kert is csak nyerhet! 

Open portal and brick road.
Fotó: Kotkoa / freepic

forrás