Július 2. Kedd, Ottó

Óriási, de veszélytelen darazsak érkeznek

Elérkezett a melegebb napok ideje, ezzel együtt pedig a döngicsélés, aminek nem minden esetben örülünk. A szemtelen, sokszor agresszív darazsak ugyanis sok gondot okozhatnak, de májusban egy érdekes, védett és ami talán a legfontosabb, veszélytelen vendéggel is bővülhet a kerti rovarok sora. Ez az óriás-tőrösdarázs.

Híresődarázsveszélykert
2024. május 17. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Megascolia,Maculata.,The,Mammoth,Wasp.,Scola,Giant,Wasp,On,A

Több tőrösdarázs faj is felbukkanhat a kertekben, de idehaza a legnagyobb eséllyel az óriás-tőrösdarázs lesz a vendége kertünknek. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy bár darázsról van szó, melynek nősténye akár a lódarázsnál is nagyobb lehet, ránk, emberekre vagy a macskákra, kutyákra nézve ezek a lények veszélytelenek. Ezzel együtt pedig kiemelkedően fontos szerepük van a kertek védelmében, hiszen parazitoid darazsakról van szó. 

darazsak,A,Very,Large,Wasp,,The,Mammoth,Wasp,(megascolia,Maculata).
Ha ilyen darazsak jelennek meg a kertben, nincs mitől tartanunk! / Fotó: Adrian Escrig

Jellemzően a korhadó növényi részek közelében gyűlnek össze, hiszen itt találhatják meg azokat a lényeket, amiket keresnek. Ezek pedig a szarvasbogár, az orrszarvúbogár és a rózsabogár lárvái, illetve ennél szélesebb körben keresik és kapják el a cserebogarak, és más rovarok lárváit. A pajorokat a felkutatás után fullánkjukkal megszúrják, beléjük petéznek, lárváik pedig elpusztítják a gazdatestet. Ennek megfelelően a kártékony rovarok elleni biológiai védekezés nagyon fontos résztvevői. Irtásuk mégis sok esetben bekövetkezik, nem megfelelően felkészült szakemberek miatt. Holott ezek a lények védettek, eszmei értékük 50.000 forint! 

darazsak,Mammoth,Wasp,Female,,(megascolia,Maculata),Isolated,On,White
Fotó: xpixel

A tőrösdarazsak mérge nem fájdalomkeltésre való, a célja a pajor megbénítása. Ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának akár fájdalmat is okozni, de számukra az ember nem megfelelő alany, így, ha nem fogjuk meg őket, szúrni sem fognak. Ijesztő lehet a látvány, de a színük miatt jól elkülöníthetőek az alapvetően világossárga és fekete csíkozatú, családi közösségekben élő társas darazsaktól. Hagyjuk, hadd végezzék dolgukat, cserébe a nyugalomért a kertünk egészsége is sokkal magasabb fokú lesz! 

Megascolia,Maculata.,The,Mammoth,Wasp.,Scola,Giant,Wasp,On,A
Fotó: eleonimages

forrás