Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A mezőgazdaság darazsak nélkül elbukna

null

Aklímaváltozással és a biodiverzitás megőrzésével kapcsolatban sokszor előkerülnek a méhek. Ennek a csoportnak a fontosságát nem is lehetne eltúlozni, ám a többi fullánkos, mint a dongó, a “rovarok pandája”, vagy a darázs, ami csak egy idegesítő repkedő bunkó, kissé mostoha megítélést kap.

Kell nekünk a darázs?

Nem. Elsőre valószínűleg az emberek igen nagy százaléka vágná rá a választ, egy kisebb csoport elgondolkodva megengedőbb lenne: végtére a darázs is csak egy állat, csak a közelemben ne legyen. A darazsakat írtjuk, ahol érjük, egyszerűen azért, mert mindenhonnan azt halljuk, gonosz lények.

kép:rentokil.co.uk

Hogy szükségünk van-e erre a repülő rovarra, az nem is lehet kérdés, és itt lenne az ideje annak is, hogy végre úgy ítéljük meg őket, ahogyan az munkájukhoz méltó lenne, hiszen igen nagy szolgálatot tesznek az emberiségnek.

Mire jó?

Ha most egyetlen csettintéssel el lehetne tüntetni a darazsakat, akkor nagyjából 200 000 fajjal lenne szegényebb a bolygó melyeknek felét még csak fel sem fedeztük. A következmény azonban ennél lényegesen rosszabb lenne, ugyanis olyan kártevőinvázióval kellene szembenéznie amezőgazdaságnak, amire semmilyen rovarirtó nem jelentene megfelelő megoldást. A darazsak ugyanis szinte minden kártevő rovarra vadásznak, sőt, a fürkészdarazsak esetében specializálódás is kialakult. De nem is kell messzire menni, hiszen a vándorpoloska problémánkra is egydarázz, aszamurájdarászjelenti a megoldást.

kép:nhm.ac.uk

Joggal mondhatnánk, hogy akkor csak az idegesítő lódarazsat és kecskedarazsat tüntessük el. A kolóniákban élő darazsak azonban ugyan olyanfontosak, mint magányos társaik, hiszen döbbenetes mennyiségű kártevőtől szabadítanak meg minket.

A méhek kiemelt szerepe a beporzásnak köszönhető, ám azt elfelejtjük, hogy eben nem csak ők vesznek részt. A darazsak is hathatós beporzók, hiszen szintén nektárral táplálkoznak, a rovarok fogyasztása a lárváik számára megfelelő.

És hogy mennyire alulértékeljük ezeknek a szárnyas segítőknek a szerepét, az mi sem mutatja jobban, mint hogy a világ számos országában a mezőgazdasági termelés segítésére telepítik a földek mellé a darázskolóniákat, sőt, akár a faállomány megőrzésében is remek segítséget jelentenek. Ha egy mód van rá, ne irtsuk ezeket a lényeket sem, hiszen van annyi hasznuk, mint a méheknek.

lead kép:cottagelife.com