Október 22. Kedd, Előd

Biohulladék: 1,8 millió tonna évente

A hazai háztartásokban – tehát csak Magyarországon – éves szinten mintegy 1,8 millió tonna biohulladék jön létre. Ez pedig jelentősen csökkenthető lenne, csak rá kéne jönnünk, hogy nem minden szemét, amit annak gondolunk.

Híresőpazarlásélelmiszerétel
2024. augusztus 18. 14:02
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Containers,For,Trash,With,Food,Waste,And,Full,Garbage,Bag


Az élelmiszerhulladékok “kikerülése” időigényes, de 1,8 millió tonna ilyen hulladék esetében érdemes rajta kicsit mélyebben elgondolkodni. Hiszen a szemét mintegy 30%-át adó biohulladék metántermelése sem elhanyagolható, ráadásul a környezetre gyakorolt egyéb hatásai sem éppen kedvezőek. 

biohulladék, tányér, maradék, szemetes
Biohulladék – a hulladék, ami nem is szemét! / Fotó: Kmpzzz / Shutterstock

Azzal már sokan foglalkoztak sok helyen, hogy mi legyen a maradékokkal, vagy hogyan vásároljunk be tudatosan a pazarlás minimalizálásához. Most azonban kicsit megvizsgáljuk a zöldség és gyümölcshéjak felhasználási lehetőségeit is. 

Minden esetben meg kell mosni a zöldséget vagy gyümölcsöt hámozás előtt. A krumplihéj kiszárítva és ledarálva, sóval keverve fűszersóként húsokhoz kiváló. Turmixolva más zöldségek héjával és némi túróval mártásnak is kitűnő, de a héjakból zöldség alaplé is készíthető. A citrusoké kandírozható, a görögdinnye héjából pedig számos finomság készíthető, így a hulladék mennyisége is jelentősen csökkenhet. 

Nyitókép: Shutterstock