A hazai háztartásokban – tehát csak Magyarországon – éves szinten mintegy 1,8 millió tonna biohulladék jön létre. Ez pedig jelentősen csökkenthető lenne, csak rá kéne jönnünk, hogy nem minden szemét, amit annak gondolunk.
Az élelmiszerhulladékok “kikerülése” időigényes, de 1,8 millió tonna ilyen hulladék esetében érdemes rajta kicsit mélyebben elgondolkodni. Hiszen a szemét mintegy 30%-át adó biohulladék metántermelése sem elhanyagolható, ráadásul a környezetre gyakorolt egyéb hatásai sem éppen kedvezőek.
Azzal már sokan foglalkoztak sok helyen, hogy mi legyen a maradékokkal, vagy hogyan vásároljunk be tudatosan a pazarlás minimalizálásához. Most azonban kicsit megvizsgáljuk a zöldség és gyümölcshéjak felhasználási lehetőségeit is.
Minden esetben meg kell mosni a zöldséget vagy gyümölcsöt hámozás előtt. A krumplihéj kiszárítva és ledarálva, sóval keverve fűszersóként húsokhoz kiváló. Turmixolva más zöldségek héjával és némi túróval mártásnak is kitűnő, de a héjakból zöldség alaplé is készíthető. A citrusoké kandírozható, a görögdinnye héjából pedig számos finomság készíthető, így a hulladék mennyisége is jelentősen csökkenhet.
Nyitókép: Shutterstock