Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Zöld házfal - okosan ültetve

A zöld növények a házak falán is kaphatnak helyet, csak okosan kell őket ültetni. Az épületek szigetelése egy gyakran elővett kérdés, hiszen ma, a klímakatasztrófa korában bizony a szigetelés és az energiahatékonyság kérdése nem vehető félvállról - és mint olyan sok más esetben, most is a természetben találhatunk rá megoldást.

Híresőfalszigetelésnövény
2024. július 22. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Beautiful,Provencal,House,Window,With,White,Shutters,,Flower,Pot,And


Igen, a futónövényekről van szó, melyek komoly szigetelőhatással is rendelkeznek, amely tulajdonságukat a meleg ellen remekül ki lehet használni. Egy befuttatott zöld házfal a lombozat árnyékoló és párologtató hatása miatt akár több 10 fokkal is hűvösebb lehet a környezeténél – emlékezzünk, milyen jó a tűző napról egy fa árnyékába menekülni nyáron! 

zöld, befuttatott házfal
Zöld házfallal a közérzetünk és a pénztárcánk is jól jár! /Fotó: nnattalli / Shutterstock

Zöld = szigetelt

Sokan tartanak attól, hogy a növény megbontja a házfalat, leszedi a vakolatot. Ez azonban egy jól karbantartott fal esetében nem jelent veszélyt. Ha azonban így sem szeretnénk kockáztatni, akkor válasszunk olyan futónövényt, melyet támrendszerre lehet futtatni. Így a házfalat is megóvjuk és a növény előnyeit is élvezhetjük. Itt jegyezzük meg, hogy a növények nem nedvesítik a házfalat, éppen ellenkezőleg, a lombozat az esőt is távol tartja tőle. 

Red,Brick,Wall,Pattern,Surface,Texture,With,Ivy,Plant,With
Fotó: Tavarius / Shutterstock

Az állatok megjelenése tény. A termése és a fészkelőhely miatt jönnek majd a madarak, akik dallal színesítik a napjainkat. A rágcsálóknak a csupasz fal sem akadály, vagyis elszaporodásuk egyáltalán nem a futónövények miatt történik. Rovarokból valóban több lesz, de a madarak ezt a gondot is megoldják, illetve a rovarok számára a növény és a fal közti terület sokkal ideálisabb élőhely, mint a szoba, így nem akaródzik majd beköltözniük a házba sem. A növény a szigetelés mellett díszít, élőhelyeket teremt, a kert és a környezet így egészségesebb és gazdagabb lesz. Mennyivel élhetőbb egy olyan város, melynek tűzfalait nem a szürke vakolat borítja, hanem támrendszerre futtatott lonc, iszalag, vagy akár egy erőteljes növekedésű trombitafolyondár teszi élettel telivé? 

forrás

Nyitókép: Shutterstock