Május 11. Szombat, Ferenc

A hazai lakosság igen nagy hányada fűt fával...

Híreső
2024. április 28. 08:00
Man,Loads,The,Firewood,In,The,Solid,Fuel,Boiler,In

Az energiafalhasználás a magyar háztartásokban sajnos messze nem olyan ideális, mint ahogyan szeretnénk. Az energiaárak elszabadulása hatalmas riadalmat kellett az emberekben, holott az áram és a gáz árának változása a hazai lakosság egy jelentős része számára érdektelen. 

Man,Putting,Log,Onto,Wood,Burning,Stove
Fotó: SpeedKingz

Ez nem jó, hiszen ez azt jelenti, hogy idehaza az emberek mintegy harmada alkalmaz fafűtést, nagyjából 15%-a a teljes lakosságnak kizárólag ezzel a megoldással igyekszik meleget teremteni az otthonában. 

Heating,Season.,Firewood.hands,Pulling,A,Log,From,A,Woodshed.,Male
Fotó: yul38885

A fa megújuló energiaforrás - legalábbis jó esetben -, vagyis még azzal sem lenne annyira nagy gond, ha a fatüzelést választók ezen megfontolás mentén döntenének a tüzelőanyag mellett. Csakhogy sajnos nem erről van szó. A rendszeresen fával fűtők jellemzően a szobában elhelyezett kályha segítségével jutnak meleghez. Ez pedig sem egészségügyi sem környezetvédelmi szempontból nem szerencsés, hiszen az égés ezekben a kályhákban erősen kormol, arról nem is beszélve, hogy sokszor kerül a tűzbe szemét, textil, kényszerű megoldásból. 

Natural,Fire,In,Fireside,Behind,Glass,Door,At,Modern,Interior
Fotó: brizmaker

A megoldás így nem a fa árának támogatása, hanem az energetikai korszerűsítés. Idehaza egy lakás kifűtése igen sok energiát igényel, aminek oka, hogy a szigetelés hiányzik, vagy elégtelen. Lényegesen kevesebb energiabefektetéssel - vagyis kevesebb pénzből - lehet egy jól szigetelt házat vagy lakást kifűteni, esetleg lehűteni, vagyis a támogatásoknak is ebbe az irányba kell elmozdulni, illetve, amennyiben lehetőség adódik rá, a szigeteléssel érdemes kezdeni a beruházásokat egy felújítás kapcsán - ezzel ugyanis rendkívül sokat lehet később spórolni! 

 

melegtélfűtés