Április 28. Vasárnap, Valéria

Nem állunk jól az EU-ban a háztartások energiafogyasztásában sem...

Híreső
2024. március 18. 11:00
Construction,Worker,Thermally,Insulating,House,Attic,With,Glass,Wool

Az elszabaduló energiaárak és az egyre rosszabbra forduló kílmakatasztrófa tükrében nem véletlenül szajkózzák a szakemberek szinte vég nélkül - szigeteljünk, szigeteljünk, szigeteljünk! Ez ugyan nem éppen olcsó megoldás, de biztosan megtérülő befektetés, amire idehaza igencsak nagy szükség lenne. 

Placing,Acoustic,Insulation,In,A,Plasterboard,Konstruksion.
Fotó: Sabrewolf

Sajnos az EU-ban a magyar háztartások energiafogyasztása az egyik legmagasabb. Az összes fogyasztás 32%-át adják a háztartások, miközben a szomszédoknál ez lényegesen alacsonyabb – az osztrákoknál 23, míg a szlovákoknál csak 20%. 

Construction,Worker,Installing,Styrofoam,Insulation,Sheets,On,House,Facade,Wall
Fotó: Bilanol

A hatalmas energiafogyasztás pedig egyértelműen a fűtés és a hűtés miatt adódik, aminek jelentős része idehaza elszökik a háztartásokból. A melegvíz előállítása a teljes háztartási fogyasztás nagyjából 12%-át adja, 13%-ot pedig az elektromos eszközök üzemeltetése visz el. A többi tulajdonképpen a hőmérséklet alakítása. 

Insulation,Mineral,Wool,,Close-up,Of,Insulating,Material,,Insulation
Fotó: Vladyslav Horoshevych

A szigetelés éppen ezért kulcskérdés - idehaza pedig nem állunk jól vele. Sem a födém, sem a falak szigetelése nem jó, vagy hiányzik a hazai ingatlanok egy nagyon jelentős hányadánál, ami baj, hiszen ez jelentősen emeli a CO2 kibocsátást. A hazai adat szerint évente 6,27 tonna CO2 juttatunk a levegőbe fejenként, ebből pedig 1,43 tonna a háztartások számlájára írható. Holott a szigetelés nem csak a környezet védelme miatt fontos. Az energiaszámla akár 50%-kal is csökkenhet, ha például egy átlagos “Kádár-kockát” leszigetelnek – a falakat és a tetőt is. Igaz, ez nem olcsó, de a megtérülése garantált, és a ház értékét is erősen emeli 

szigetelésházenergia