Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Üvegház mini és praktikus kivitelben

Üvegház kell, hiszen a termeléshez szükséges eszköz. Ezen felül azonban sokan szeretnének a kertjükbe is, hiszen néhány feladathoz nélkülözhetetlenek! Persze a méretekkel és az árral azért vannak gondok, de csak ha nem nézünk körül alaposan...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Growing,Seedlings.,Propagate,Plant,Seedlings.


Egy üvegház bizony nem kis területet foglal el. Egy nagy gazdaságban ez még belefér – bár jobb lenne ezt a területet is úgy használni, hogy nemcsak a magoncok “keltetése” történik itt, hanem akár folyamatosan változó terményekkel beültetni. Ehhez azonban a csíráztatás helyét fel kellene áldozni.

üvegház a kertben, ami kicsi, felette kertészkednek a növények között egy férfi és egy nő
Üvegház, egy kicsit másképpen. /kép: inhabitat.com

A másik kérdés a fenntarthatóság. Az üvegház a legtöbb esetben csak a nevében üveg. Bár az elegáns és tartós darabok valóban üvegből készülnek, a súlyuk is nagyon nagy, vagyis alapozást igényelnek és tartószerkezetet. Ezzel szemben a legtöbb üvegház sokkal inkább egy sátor, melyet műanyaggal borítanak, mely nem kifejezetten áll ellen sokáig az időjárásnak, vagyis elég sűrűn kell cserélni. Ez a műanyag pedig nem újrahasznosítható....

Üvegház, másképpen

A Nod Design Consulting kollégái Agustin Otegui, Jorge Álvarezzel közösen alkották meg az üvegházak új generációját. Első körben azt kell kiemelni, hogy újrahasznosított, és 100%-ban újrahasznosítható, tartós műanyagból készülnek. Ebben az esetben nem ponyváról van szó, hanem egy masszív de könnyű öntvényről. A kihelyezése sem okoz gondot, mivel csupán 3 négyzetméteres.

kép: inhabitat.com

Igen, ez elég kicsi, de ahhoz, hogy a rendszer valóban tartós lehessen, moduláris megoldást kellett alkalmazni, ami összességében sokkal jobb. Tény, hogy eltart egy darabig, míg az ember kihelyezi a kupolákat, de ezt akkora területen teheti meg, amekkorára éppen szüksége van. Nem kell fix terület hozzá, hiszen a mini üvegházak bárhol leszúrhatók, a nedvesség és a hőmérséklet pedig úgy szabályozható, hogy lejjebb, vagy feljebb nyomjuk a földbe a kupolákat.

A nedvességet a tetejükön ütött lyukakon lehet bejuttatni, a leszúró rész pedig üreges, így az eső nem mossa ki a palántákat. A vizet a talajba vezeti, ahol eloszlatja azt, vagyis ezzel is támogatja az egyenletes növekedést. Nem kell alap, nem kell cserélni a ponyvát, és oda helyezhetjük el, ahova csak jólesik. Az ilyen innovációk egy lépéssel közelebb visznek minket a fenntartható mezőgazdasághoz is.

forrás

Nyitókép: Shutterstock