Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Nem a gyep az egyetlen jó megoldás a kertben - sőt!

Híreső
2024. április 14. 14:00
Gardening,-,Set,Of,Tools,For,Gardener,And,Flowerpots,In

A tavasz érkezése azt is jelenti, hogy aki csak teheti, az ideje nagy részét a szabadban, lehetőleg a kertjében tölti. Kevésbé kedvelt részlet, hogy bizony a tavasz elhozza a beröffentett fűnyírók idejét is, melyeknek nem csak a hangja zavaró. 

A,Beautiful,,Sun-drenched,Spring,Summer,Meadow.,Natural,Colorful,Panoramic,Landscape
Fotó: LedyX

A benzines, de még az elektromos verziók is igen nagy mértékben járulnak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, hiszen egyetlen benzines fűnyíró egy év alatt közel 40 kg CO2-őt juttat a környezetbe. Ráadásul a gyeppel fedett, 9örökzöldekkel határolt “csupasz” kertek ideje lejárt. Nem divatosak már, és nagyon nem tesznek jót a biodiverzitásnak sem. 

White,And,Blue,Natural,English,Cottage,Garden,View,With,Curvy
Fotó: Maria Evseyeva

A gyep helyett léteznek alternatívák, bár az tény, hogy olyan lépésálló egyik sem lesz, mint amilyen a fű. Ugyanakkor ahol már a gyerekek is nagyobbak, a kevesebb igénybevétel mellett remek alternatíva lehet a moha. Puha, zöld, nem igényel öntözést, és könnyebb termeszteni, mint hinné - igaz, a tűző napot nem bírja. A lóhere azonban igen, ahogyan a vad kakukkfű, a százszorszép vagy a gyermekláncfű is. Ráadásul színesek, egy részük ehető is, vagyis csak nyerhetünk velük mi, és a kert rovarállománya is. 

Giou-ji,Temple's,Garden,Of,Mosses
Fotó: i6k

Ha a cél már nem az, hogy bejárható legyen a füvezett felület, akkor jó megoldás lehet a lonc, melynek kúszó verziói nagyon gyorsan befedik a talajt és gyönyörűen virágoznak. Jó vízelvezetésű talajban fejlődnek igazán, öntözést pedig nem nagyon igényelnek - messze nem annyit, mint a gyep! Amennyiben a fű központi kérdés a kertben, akkor is vannak lehetőségeink, hiszen díszfüvekkel is dolgozhatunk. Rálépni ezekre sem lehet, de biztosan nagyon sok örömet okoznak, hiszen elképesztően változatosak és kifejezetten mutatósak is! 

gyepkert