Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Tengerszint emelkedés - sok a gond

Tudósok egy csoportja az elmúlt jégkorszak adataiból vont le következtetéseket a tengerszint emelkedésével kapcsolatosan. Azon túl, hogy biztosan eltűnik a partok egy jelentős része, sok más gonddal is kénytelen lesz szembenézni az emberiség.

Híresővíztengerrombolás
2024. július 08. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Coastal,Homes,In,Carolina,Beach,,Nc,Face,The,Atlantic,,Highlighting


Azzal már tisztában vagyunk, hogy a klímakatasztrófa a tengerek szintjére is erős hatással van. Olyannyira, hogy a tengerszint-emelkedés sajnos megállíthatatlan: ahogyan melegszik a víz, hőtágulás jön létre, vagyis egységnyi víz egyre több helyet igényel. Ehhez jönnek még az olvadó jégsapkák, illetve az a tény, hogy ha holnap teljes egészében megállítanánk a károsanyag-kibocsátást, a vizek melegedése egy darabig még akkor is folytatódna.

tengerszint, emelkedés, víz, ház, leomlik
Tengerszint emelkedés több gondot okoz, mint hinnénk...

Tengerszintemelkedési káosz

Azon túl, hogy ez sok szárazföldi terület eltűnésével jár – ami már önmagában is brutális mértékű migrációt vált majd ki – azzal is számolni kell, hogy olyan létfontosságú területek merülhetnek és ezáltal tűnhetnek el, mint a mangrove erdők, vagy az árapálymocsarak, melyek például New Jersey partjainál is megtalálhatóak.

Igen, ez rendkívüli csapás az itteni ökoszisztémákra és a part menti növényzet biodiverzitására, és már ez is bőven elég ahhoz, hogy mindent megtegyünk a fennmaradásukért. A tudósok azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy ezek a területek egyfajta pufferként funkcionálnak. A viharhullámok, a vihardagály és hasonló pusztító jelenségek itt nyelődnek el, ezek a területek védik a partokat az eróziótól, pusztító tengeri jelenségektől. Nem utolsó sorban pedig a halak számára jelentenek tökéletes szaporodási helyet, ami pedig az élelmezés szempontjából kiemelt jelentőségű. A további hőmérséklet-emelkedéssel ezeknek a területeknek a túlélési esélyei sajnos rohamosan zsugorodnak...

Forrás

Nyitókép: Shutterstock