Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

A jégmentes Északi-sark mostanra elkerülhetetlen

Híreső
2024. április 08. 11:00
Centre,Of,North,Pole,Marked,On,Map,With,Red,Pushpin.

Sajnos egyre többször találkozhatunk azzal a problémával, hogy az Északi-sarkról eltűnik a jég. Sok tanulmány foglalkozik ezzel a jelenséggel, egy frissen megjelent munka azonban új számítási megközelítést használ. Ez pontosabb előrejelzést kínál, és sajnos már biztos, hogy a jelenség elkerülhetetlen. 

Landscape,Of,The,North,Pole,Where,Climate,Change,Has,Caused
Fotó: Mongkolchon Akesin

Mindazonáltal érdemes tisztázni, hogy a “jégmentes” Északi-sark nem azt jelenti, hogy valóban nincsen rajta jég, hanem azt, hogy annak kiterjedése egymillió négyzetkilométer alá csökken. Ez így nagyon is soknak tűnhet, de ez az 1980-as kiterjedésének csupán a 20%-át jelenti... 

Pressure,Ridge,And,Melt,Water,At,The,Geographic,North,Pole
Fotó: Christopher Wood

A jégmenetes sark elkerülhetetlen, de az nem mindegy, mennyi ideig is marad jégmentes. Amennyiben sikerül tartani magunkat a klímacélokhoz, akkor ez egy-két hónapot jelent az évben, ha nem sikerül, akkor akár 9 hónapról is beszélhetünk. 

A,Magnificent,Polar,Bear,Stands,On,The,Edge,Of,A
Fotó: Vladimir Turkenich

És hogy miért olyan nagy gond a jégmentesség? Egyrészt hatalmas csapás az itteni ökoszisztémára, de az óceánokon keresztül máshol i s jelentős hatást fejt ki. Nem csak a tengerszint-emelkedése a gond, hanem az erőzió is, melyet a jég a hullámzás tompításával eddig visszafogott. 

klímahidegjég