Május 5. Vasárnap, Györgyi

New York baja nem csak a tengerszint emelkedése, hanem az is, hogy a város süllyed

Érdekesség
2023. november 11. 11:00
null

Egyre komolyabb veszélyt jelent az emberek számára a klímakatasztrófa és nem csak azért, mert egyre erősebb viharokat, vagy egyre hevesebb esőzéseket eredményez. A tengerszint emelkedésének problémája nem ilyen látványos, de megállíthatatlan és sok millió - több milliárd ember életét fogja gyökeresen megváltoztatni.

Ez alól nem jelent kivételt azoknak a városoknak a sora sem, melyeket az egész emberiség jól ismer és amelyekről azt gondolnánk, szinte maguk a Kánaán. Ezt talán a leginkább New York esetében van így, amely bár hatalmas város, mégis, 8 millió lakosához képest egészen aprócska területet foglal csak el. Gondoljunk csak bele, mindössze 783,8 négyzetkilométeren zsúfolódik össze ennyi ember, plusz azok, akik “csak” bejárnak dolgozni a városba (összehasonlításképpen Budapest 525,2 négyzetkilométeren terül el, lakosainak száma pedig valamivel több, mint 1,5 millió ember).

Ez a rengeteg ember rengeteg lakást és irodát jelent, melyek felhőkarcolókban kapnak helyet, lévén másképp nem igazán férnének el. Az épületek ikonikusak, ellenben rendkívül nehezek, amivel jelentős nyomást gyakorolnak a földterületre, amin épültek. Ez pedig azt eredményezi (persze más tényezőkkel egyetemben), hogy New York városa minden egyes évben 2 mm-t süllyed. Ehhez kell számolni a tengerszint emelkedését és máris látszik, hogy sürgető és hatalmas problémával állunk szemben.

A tengervíz mostanra egyre többször tör be a városba, amiben közre játszanak az erős hurrikánok is, melyek egyszerűen bepréselik az óceánt New York utcáira. A sós víz pedig erősen korrodálja a betonacél szerkezeteket, melyek a toronyházak alapjait adják. Hogy miképpen lehet fellépni a gond ellen még nem teljesen tisztázott, hiszen a feltöltések gyorsabban süllyednek, a gátrendszerek pedig a hurrikánokkal nem birkóznak meg...

képek és lead kép: shutterstock

tengerszintproblémaNew York