Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Rögzített kupak - maga a pokol

Rögzített kupakokkal keserítik az életünket, de gondolkodott már azon, mi lehet az oka, hogy az üdítős illetve a vizes palackok esetében is egyre többször találkozunk azzal, hogy a kupakokat nem lehet rendesen lecsavarni? Az idegesítő “találmány” hátterében fontos lépés húzódik.

Híresőműanyagkupakszennyezés
2024. július 19. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Plastic,Bottle,With,A,Cap,For,Mineral,Water.


Komoly dühforrás lehet az a bizonyos rögzített kupak. Amikor az ember letekeri, de levenni nem tudja, csak félrehajtani. Így vagy az orrát, vagy az arcát nyomja, útban van, nem egyszerű visszacsavarni, meg egyébként is, mi volt a baj a régi kupakokkal? Hiszen nagyon sokan gyűjtötték őket nagy, szív alakú tárolókba, mert egyes szervezeteket lehetett vele támogatni. 

rögzített, kupakok
Rögzített kupak-pokol. /Fotó: pkproject / Shutterstock

Nos, a levehető kupakok ideje lejárt, és ez nem véletlen. Ha találkozik még olyan termékkel, melynek a kupakja levehető, akkor jól nézze meg, hiszen egy Uniós szabályozás értelmében ezek el fognak tűnni. 

Hand,Holding,Water,Bottle,With,Blurry,Background,Of,Blue,Sky
Fotó: M Rohman Zainuri / Shutterstock

Az oka azonban messze nem az, hogy jól kiszúrjanak a fogyasztóval, bármennyire is esetlen a megoldás. A lényeg, hogy csökkentség az egyszer használatos műanyagok okozta szennyezést. A kupakokat ugyanis rendszeresen külön hajították el, vagy dobták ki a kommunális hulladékgyűjtőkbe az emberek, miközben a palackokat már többnyire sikerül a műanyaghulladék-gyűjtőkbe kidobni. Hogy jó-e a rögzített kupak megoldás? Nem, hiszen továbbra is műanyagot gyártunk, dobunk ki, és ezekből továbbra is hatalmas mennyiségben szabadulnak ki a mikroműanyagok. Egyelőre azonban a lobbi és a gazdasági érdekek miatt csak eddig jutottunk... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock