Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

RNS-alapú permetszer

RNS alapú permetszerrel válogathatunk, mit, egészen pontosan miket szeretnénk eltüntetni, hiszen alapvetően igen nagy gondot jelentenek a vegyszerek a növényvédelemben. Egyrészt számolni kell azzal, hogy mindenre hatással vannak, amivel csak érintkeznek, másrészt azzal is, hogy az EU egyre több szert tilt be azok széles körű romboló hatása miatt. RNS alapú szerrel azonban ez a gond megoldódik.

HíresőRNSvegyszerpermet
2024. július 21. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Spiral,Of,Blue,Dna,Double,Helix,With,Light,Bokeh,And


Ennek az a lényege, hogy olyan anyaggal dolgoznak a gazdák, melyek nagyon specifikusak, vagyis csak egyetelen faj ellen hatásosak. Így például védhetőek lennének a méhek, miközben a növényvédelem is megvalósulhatna. Ennek eszköze pedig a védőoltásokban már bizonyított RNS-technológia.

RNS
RNS alapú permetszerrel erősen célozni lehet a támadást. /Fotó: Vink Fan

Jelenleg még kísérletek zajlanak, de már létezik RNS technológiával előállított permetszer, sőt, maga az eljárás is több mint 100 tanulmányban igazolta be a hozzá fűzött reményeket. Az USA területén az első ilyen szer a krumplibogarak ellen bizonyult igencsak hatékonynak. 

Single-stranded,Molecule,Of,Rna,Called,Messenger,Ribonucleic,Acid,-,3d
Fotó: Christoph Burgstedt

A technológia nagyon ígéretes, de még ki kell küszöbölni a véletlen egyezéseket, vagyis pontosabb előrejelzésekre, hatékonyabb bioinformatikai eszközökre van szükség. Ezek fejlesztése pedig már folyamatban van. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock