Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

10 évig még marad a glifoszfát...

Zöld zóna
2023. november 27. 11:00
Tractor,Spraying,Pesticides,On,Corn,Field,With,Sprayer,At,Spring

Nehéz igazságot tenni akkor, mikor tudományos eredmények állnak szemben tudományos eredményekkel. Valami ilyesmi adódott most a Bayer AG egyik legismertebb terméke, a glifozát gyomírtó szerrel kapcsolatosan is. 

Tractor,Spraying,Pesticides,On,Corn,Field,With,Sprayer,At,Spring
Fotó: Fotokostic

A gyártó tudományos eredményekre hivatkozva állítja, a szer biztonságos. Ugyanakkor a WHO már 2015-ben igazolta, hogy a szer nagy eséllyel rákkeltő, mindamellett sajnos kritikus hatást gyakorol a beporzó rovarokra is.

Tractor,Spray,Fertilizer,On,Green,Field,Drone,High,Angle,View,
Fotó: stockstation

De akkor most melyik az igaz, miben lehet hinni? Fura helyzet, de más lehetőség nem nagyon mutatkozik, mint várni a megdönthetetlen bizonyítékra, addig azonban elkaszálni egy szert, ami talán kiírtja emberiség élelmiszertermelésének jelentős hányadát biztosító beporzókat, mégsem lehet.

Tractor,Sprays,Insecticide,Or,Fungicide,In,Apple,Orchard
Fotó: sima

A glifozát ugyanis újra 10 éves hosszabbítást kapott a használati engedélyre az Európai Bizottságtól, még úgy is, hogy messze nem csak a természetvédők kiáltoznak ellene, hanem még az Unió országai is megosztottak a használati biztonságát illetően. Talán egy kis vígasz, hogy ez a 10 év sokkal kevesebb, mint amennyi időre lehetett volna hosszabbítani az engedélyt. Vagyis 10 évig még biztosan találkozhatunk majd ezzel az anyaggal a mindennapjainkban...

vegyszertiltáslehetőség