Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

A növények is "lépnek" a klímakatasztrófa miatt

A növények nem reagálnak. Ki lehet őket vágni, irtani, áthelyezni, semmit nem tehetnek ellene. Ahogyan a klímakatasztrófa ellen sem tudnak védekezni. Vagy talán mégis?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Bottom,View,On,The,Crown,Of,Trees.,Looking,Up,In


A növények ugyanúgy élőlények, akárcsak mi, pusztán más irányú fejlődésen mentek keresztül. Éreznek, gázcserét folytatnak (lélegeznek), növekednek, szaporodnak. Innen már könnyen levezethető, hogy természetesen reagálnak a környezet változásaira is. Méghozzá elég gyorsan, és hatékonyan.

növények, levél, citromfű
A növények sem nézik tétlenül a klímakatasztrófát! /kép:almanac.com

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik a dolog, de a növények alkalmazkodó képessége meglehetősen fejlett – gondoljunk csak arra, hogy mióta is vannak jelen a bolygón! Tehát az alkalmazkodásuk megkérdőjelezhetetlen, és természetesen a klímaváltozást sem hagyják reakció nélkül. A pontos okát a kutatók sem ismerik még a jelenségnek, de tény, hogy nagyon sok fajnál figyelték már meg, és egyre több csatlakozik hozzájuk.

A növények miben változnak?

A változás sajnos ebben az esetben nekünk, embereknek nem jó. A növények levelei ugyanis megvastagodnak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nagyobb felületen képesek a gázcserére, hanem éppen fordítva: a megvastagodott levelek kisebb mennyiségben kötik meg a szén-dioxidot, mint a vékonyabbak. Sajnos a jelenség a fáknál, fűféléknél, haszonnövényeknél is megfigyelhető, és a tudósok emiatt kénytelenek néhány adatot újra számolni, ami riasztó képet fest.

kép:calloways.com

A kisebb szén-dioxid megkötés számszerűen 5,8 milliárd tonnát jelent évente, ami több mint a fele az ember által légkörbe juttatott teljes mennyiségnek. Vagyis ennyivel több marad a légkörben, így ahhoz, hogy a klímaváltozás ellen tegyünk, ennyivel is kevesebbet kéne a levegőbe juttatni. Sok tudós ma már azon a véleményen van – és egyre többen csatlakoznak hozzájuk –, hogy a klímaváltozás ellen szinte csak egy módon lehet fellépni: az országoknak kivétel nélkül, minimum 45%-kal kell csökkenteni az üvegház hatású gázok kibocsátását. Ez elkerülhetetlen, és bár drasztikus és bizony fájdalmas, drága változtatásokat igényel, más esélyünk nem igazán van.

forrás

Nyitókép: Shutterstock