Április 27. Szombat, Zita

A lényegesen kevesebb beporzó rovar villámevolúcióra kényszeríti a virágos növényeket

Híreső
2023. december 28. 08:00
Flying,Honey,Bee,Collecting,Pollen,At,Yellow,Flower.,Bee,Flying

Szomorú tény, hogy a világunkban egyre és egyre kevesebb a rovar, mely azt is jelenti, hogy a beporzók száma is egyre csökken. Jelenleg ott tartunk, hogy 1989 és 2016 között a csapdás begyűjtéssel számolt rovarok össztömege 75%-kal csökkent, ami tragikus adat.

Male,Monarch,Butterfly,Is,A,Pollinator,For,A,Cluster,Of
Fotó: Media Marketing

A természet azonban reagál, és azok a lényeg, melyek ezektől a rovaroktól függenek, igyekeznek alkalmazkodni a kialakuló helyzethez. Ez igen érdekes jelenség, hiszen az evolúció iszonyatosan felgyorsított folyamatát vizsgálhatjuk. Ehhez nem kell 3 millió év, csupán 50...

Flower,Plant,Pollinator,Insect,Green,Petal
Fotó: Zombie Bunny

A tudósok kutatásaik során, melyben a franca vadon élő árvácskákat vették górcső alá, azt találták, hogy azok virágai kisebbek és kevesebb nektárt termelnek, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ennek oka pedig az, hogy a növény nem pazarol energiát a virág színpompássá és nektárral telivé tételére, ha nincs elég beporzó. Inkább másik utat választ, az árvácskák esetében ez az önbeporzás. Ez ugyan rövid távon nagyon hatékony, de a növény alkalmazkodó képessége erősen sérül.

Bumblebee,On,Wild,Flower,Lacy,Phacelia,Tanacetifolia,In,Meadow.,Blue
Fotó: nnattalli

Más növényeknél is megfigyelhető ilyen alkalmazkodás, de nem feltétlen ugyan ebbe az irányba. Sok növény épp ellenkező stratégiát követ: virágaik egyre nagyobbak és egyre több pollent tartalmaznak, így igyekeznek versenyre kelni a többi növénnyel a beporzók kegyeiért. Ezeknek a növényeknek esélyük sincs az önbeporzásra, így kénytelenek minél harsányabbá, vonzóbbá válni a beporzók számára, mert azokból sajnos egyre kevesebb van.

 

virágrovarnövény