Május 5. Vasárnap, Györgyi

A sör és a kávé áldozatai a klímakatasztrófának, a bor köszöni szépen, nagyon jól van!

Éghajlat
2023. november 08. 08:00
null

A klímakatasztrófa túlélhető. Ugyan nem mindannyiunknak és nem azonos feltételek között, de vannak olyan részletek, amiktől mindenképpen búcsút kell vennünk, ha nem állítjuk meg a folyamatot.

Ezek között két igen fájó pont is van: a kávé és a sör. Ez a két ital, pontosabban azok a növények, melyekből készülnek igen rosszul reagálnak a szélsőségesen meleg nyarakra és a csapadékosabb telekre.

Ezzel szemben a bor erőre kap – azaz némi vigaszt nyerhetünk. Az Oxfordi Egyetem kutató a bordeauxi borok elemzése során kimutatták, hogy az elmúlt 50 év alatt a borok minősége érezhetően javult, ahogyan napjainkhoz közeledünk. Az ok a sok napsütés, a meleg és a csapadékosabb tél - éppen azok a tényezők, melyek a kávé és a sör esetében problémásak.

A borok erősebbek, gazdagabb ízvilágúak lettek, ráadásul az ízük nem a savasság felé csúszott, inkább édeskés árnyalatot kaptak. Mielőtt azonban nagyon örülni kezdenénk hozzá kell tenni, hogy ez a javulás csak időszakos lehet, egészen addig tart, míg korlátozni nem kell az öntözést. Ez azonban bekövetkezik, ha nem lépünk fel nagyon erősen a klímakatasztrófa ellen. Öntözés hiányában pedig a szőlő minősége jelentősen romlik, ami pedig a borokon is érződni fog - már ameddig egyáltalán alkalmas lesz a gyümölcs a borkészítésre...

képek és lead kép: shutterstock

klímakatasztrófaborjavulás