Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Napelem újrahasznosítás - nem feltétlenül mérgező

A napelem jelenti a megoldást a globális felmelegedés ellen - legalábbis részben, ugyanakkor számolni kell azzal a ténnyel, hogy a napelemek újra hasznosítása kifejezetten nehéz és nagyon sok környezetre káros anyag kell hozzá, így az többnyire elmarad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Solar,Panel,On,A,Red,Roof,Reflecting,The,Sun,And

 

De lehet a bolygó megmentője a napelem, ha önmaga is hulladékként végzi? Nyilván nem, és ezt így látja a 9Tech nevű cég is, mely egy új eljárást dolgozott ki a felhasznált anyagok visszanyerésére. 

napelem, ház, homok,
A napelem újrahasznosítása kulcskérdés a fenntarthatóság miatt. /Fotó: ingehogenbijl / Shutterstock

A napelemekben található ezüstöt eddig erős savakkal nyerték vissza, melyek mérgező vegyületek, emellett a rézből és ezüstből nyomtatott vezetőket egy ragasztóval rögzítik és teszik vízállóvá. Ennek eltávolítása szintén mérgező vegyületekkel történhet. 

Broken,Destroyed,Cracked,Hole,In,Solar,Panel,After,Hail,Storm.
Fotó: Parilov / Shutterstock

A cég eljárása során a keret eltávolítását követően 400°C-os hőnek teszik ki a táblákat, mely elpárologtatja a ragasztót. Ezt a párát felfogják, a visszamaradó anyagokat pedig szűrőkön és szitákon keresztül választják szét. A tesztek során az eljárással az ezüst 90%-a, a szilícium 95%-a, a réz 99%-a szerezhető vissza, a környezetre káros anyagok használata nélkül – igaz, drágábban... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock