Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Erkélynapelem? Tényleg kell ez nekünk?

A napelemek adta lehetőséggel egyre több családi ház él. De a lakások esetében nehéz a helyzet, hiszen az épület tetejére helyezett napelemes rendszert meg kell szavazni, annak termelése pedig eloszlik. Más tető híján marad a központi termelésre való támaszkodás, ami sajnos nem a lakástulajdonosokon múlik.

Híresőerkélynapelemlehetőség
2024. június 10. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Mini,Solar,Panel,Balcony,Of,Apartment,Building.,Modern,Balcony,With


Az Európai Bizottságnak benyújtott helyreállítási terv már idehaza is lehetővé teszi majd az erkélynapelemek telepítését, amire nagyon várunk. Azonban nem szabad elfelejteni, mit is kapunk majd a pénzünkért! 

erkélynapelem,illusztráció
Az erkélynapelem kézenfekvő, de nem teljeskörű megoldás. / Fotó: KB_3 / Shutterstock

Igen, sokkal olcsóbb rendszerekről van szó, melyeket akár már 10 perc alatt is lehet telepíteni és beüzemelni – így ehhez még szakember segítségére sem lesz szükség. Sőt, várhatóan a közeli szupermarketben is beszerezhetőek lesznek az ilyen rendszerek. 

Solar,Panels,On,Balcony,Of,Apartments.,Modern,Facade,Building,With
Fotó: Mariana Serdynska / Shutterstock

Cserébe azonban számolni kell azzal, hogy ezek alacsony hatásfokkal rendelkeznek. Nem feltétlenül a panelek teljesítménye rossz, hanem az erkélyek esetében – főleg szakember hiányában – a telepítés során nem lehet olyan jól belőni a dőlésszöget és a napfény is sokszor csak korlátozottan éri a felületet. Ettől még messze nem feleslegesek az erkélynapelemek, pusztán másra használjuk őket, mint a tetőn elhelyezett társaikat. Ebben az esetben egy-egy nagyobb fogyasztó működését támogatjuk, nem közvetlenül a háztartás egészét.

A nyitókép forrása: Shutterstock / Mariana Serdynska