Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Fényvisszaverőkkel növelhető a napelem hatékonysága?

Híreső
2024. február 25. 08:00
Photo,Collage,Of,Solar,Panels,,Photovoltaics,On,The,Red,Roof

Mióta csak napelemeket használunk, állandó kérdés, hogyan lehet azok hatékonyságát növelni. Mióta pedig versenyt futunk az idővel a klímakatasztrófa miatt, a megújuló energiatermelés kérdéskörében a hatékonyságnövelés már létkérdésnek számít.

Photo,Collage,Of,Sunset,And,Solar,Panel,,Photovoltaic,,Alternative,Electricity
Fotó: Diyana Dimitrova

A malajziai Multimedia Egyetem kutatói most először teszteltek egy igen érdekes elgondolást pontosabban annak gazdasági vonatkozásait. Már nagyon régóta próbálkoznak a kutatók azzal, hogy úgy növeljék meg a napelemek hatékonyságát, hogy fényvisszaverőket alkalmaznak a közelükben.

Solar,Panels,With,The,Sunny,Sky.,Blue,Solar,Panels.,Background
Fotó: Wang An Qi

Az ilyen irányú kísérletek nagyon bíztatóak, hiszen az arra alkalmas éghajlaton és a megfelelő körülmények között a szabadban is jelentős, közel 20%-os teljesítménynövekedést lehet elérni általuk. Alkalmazásuk azért várat magára, mert nincs szakirányú iparág, vagyis a fényvisszaverőkkel felszerelt, hűtéssel kiegészített napelemes rendszerek kivitelezése nagyon költséges.

Solar,Panel,On,A,Red,Roof,Reflecting,The,Sun,And
Fotó: Smileus

A malajziai egyetem kutatói valós körülmények közt teszteltek egy rendszert, mely fényvisszaverőkkel volt ellátva. A referenciarendszerhez képest 14,575 %-os teljesítménynövekedés volt elérhető egy kissé szeles februári napon, ami azt mutatja, hogy megéri a telepítési költségek ellenére is ilyesmiben gondolkozni. Mielőtt azonban tükröket szerelne a napelemek köré, tisztázni kell, hogy a kutatók Malajzia egyes részei számára tartják költséghatékonynak a megoldást. Vagyis nem mindenhol, legalábbis nem mindenhol ugyanúgy alkalmazható ez a hatékonyságnövelési elgondolás

fényhatékonyságnapelem