Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

A Nap energiája a Földön

A Nap lehetne a mi megújuló, kifogyhatatlan energiaforrásunk, csak a szabályozásával van némi gondunk. De ha mi is birtokolnánk egy miniatűr Napot, akkor ez is megoldódna. Már akkor is, ha csak a Napban lezajló folyamatokat modellezni tudnánk...

HíresőenergiaNapméret
2024. július 07. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
3d,Rendering,,Inside,The,Fusion,Reactor,,Plasma,Reaction,,Side,Shot

 

Erre ma már van lehetőség. A Nap hőmérsékletét előállítani és rövid ideig fenntartani is képesek vagyunk, így pedig nem maghasadás, hanem fúzió jön létre. Ez nemcsak jelentősen több energiát termel, hanem mindezt károsanyag kibocsátás nélkül teszi, miközben sugárzó hulladék sem marad utána. 

nap, reaktor, fúzió, energia
A nap energiája itt a Földön. /Fotó: MeshCube / Shutterstock

A gond a fúziós reaktorok ára, mérete és hatékonysága. Előbbi kettőre kíván megoldást nyújtani egy Kínai cég, az Energy Singularity HH70 nevű tokamakja. A tokamakok azok a fánk alakú berendezések, melyekben szimulálni lehet a Nap hőmérsékletét anélkül, hogy azok maguk is megolvadnának. Csakhogy megépítésük rendkívül költséges, és persze nagyon sok helyet foglalnak el – mindemellett egyelőre csak nagyon kevés alkalommal sikerült több energiát kinyerni belőlük, mint amit a folyamat elindításához és fenntartásához közölni kellett feléjük. 

Nuclear,Fusion,Reactor,Tokamak,Concept,Background,,3d,Rendering
Fotó: MeshCube / Shutterstock

A HH70 a cég adatai szerint az eredeti méret 2%-a, az anyaga pedig a REBCO, a ritkaföldfém-bárium-réz-oxid, melyet viszonylag olcsón, nagy mennyiségben lehet előállítani. Ezzel a mesterséges Nap ára lényegesen alacsonyabb lehet, de a hatékonysággal még vannak gondok. Azt a Q értékkel mérik (termelt energia/bevitt energia aránya), a HH70 Q értéke pedig jelenleg 1,53. A cél a Q 10-re való feltornázása. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock