Április 28. Vasárnap, Valéria

Érdemes-e a Nap energiájával ennyit foglalkozni? Igen, hiszen elképesztő mennyiségben van jelen!

Éghajlat
2023. augusztus 05. 11:00
null

Még ma is sokszor merül fel az emberekben a kérdés, hogy van-e létjogosultsága a napelemes rendszereknek, megéri-e azokat alkalmazni, vagy a világnak továbbra sem marad más választása, mint a fosszilis energiahordozók alkalmazása.

Nos, megéri, nem is kicsit, ezt pedig több tény is alátámasztja. Ezek közül az egyik, hogy a napelemes rendszerek globális átlagára egyre alacsonyabb. Ezen nem változtat az a tény sem, hogy lokálisan az egyes intézkedések hatására a napelemek ára megemelkedik.

A napelemekkel felszerelt ingatlanok értéke akár jelentős mértékben is növekszik, ezt pedig a mostani energiaárak mellett már nagyon is érezhetjük. Azok a házak, melyek napenergia termelésére is képesek - pláne, ha betermelnek a hálózatba, esetleg már alapvetően szigetüzemes kiépítéssel rendelkeznek – sokkal előbb találnak gazdára, hiszen a rezsiköltségeket jelentősen képesek csökkenteni.

A napelemek újrahasznosíthatóak, ezt ma már egyre nagyobb léptékben meg is teszik, de a napelemek élettartama nem olyan rövid, vagyis a megtérülésük is viszonylag gyors. Mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy a Nap energiája számunkra bőven elegendő! Nem hiszi?

Tény, hogy az energia, mely a Napból a Földre áramlik nem végtelen, de az is tény, hogy messze sokkal több, mint amit képesek lennénk felhasználni, még akkor is, ha dupla, vagy tripla ennyi energiát igényelne a teljes bolygónk! A Napból 24 óra alatt nagyjából 173 000 terrawatt energia érkezik a bolygónkra, vagyis egyetlen órányi napsütés fedezné a Föld éves energiaszükségletét! A feladat már csak a kitermelés, illetve az energia megfelelő tárolása - de ezekben is egyre jobb eredményeket érünk el!

képek és lead kép: shutterstock

FöldhatásNap