Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Mikroműanyag: az élénk szín a legrosszabb

A mikroműanyag "alapanyagáról" a műanyagokról egyelőre nem sikerült leszokni, és sajnos nem is mutatkozik erre reális esély a közeljövőben. Vagyis a mikroműanyagok és azok egészségre gyakorolt hatásai még velünk maradnak, hosszú időn át. Azonban egy friss tanulmány szerint mennyiségük egy aprósággal csökkenthető.

Híresőműanyagszínmikroműanyag
2024. július 19. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Macro,Shot,Of,A,Test,Tube,Full,Of,Micro,Plastics


A Leicesteri Egyetem munkatársai egy éveken át tartó megfigyeléses módszerrel, illetve sok adat összefésülésével arra a következtetésre jutottak, hogy az élénk színű műanyagok rövidebb ideig bírják az UV sugarak romboló erejét, vagyis előbb bomlanak szét, gyorsabban lesz belőlük mikroműanyag. 

mikroműanyag emberi tenyéren
A mikroműanyag-szennyezés növekedésével kell számolni. /Fotó: SIVStockStudio / Shutterstock

Mielőtt azonban ennek örülni kezdenénk, sajnos nem arról van szó, hogy kémiai vagy biológiai bomlásba kezdenének. Az élénk színű műanyagok esetében az UV-sugárzás jóval előbb érezteti hatását, kiszárítja és törékennyé teszi az anyagot, mint a semleges, vagy akár fekete műanyagok esetében. 

Close-up,On,A,Pile,Of,Micro,Plastic,Particles.,Concept,For
Fotó: SIVStockStudio / Shutterstock

A kutatás gyakorlati szemlélete miatt azt is ki lehet zárni, hogy “csak” jobban látszanak az élénk színű apró műanyagok a környezetben – ez pedig gyártástechnológiai hozadékokkal is rendelkezhet. Ha tartósabb műanyagokat akarunk létrehozni, akkor az élénk színeket felejtsük el. Ez nagyon hasznos lehet például az olyan eszközök, mint a kerti székek és asztalok, vagy éppen más, kültéri műanyagok esetében! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock