Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Egyre csak nő a placentában felhalmozódó mikroműanyagok mennyisége....

Híreső
2024. március 02. 14:00
Pregnant,Girl,At,The,Doctor's,Consultation.,Urinalysis,Study,,Bacteria,And

Hogy a műanyagokkal gond van, azt már elég régóta tudjuk. Nem bomlanak le, fizikailag azonban aprózódnak és ennek következtében a világon mindenhol fellelhetőek. Tényleg mindenhol, hiszen az Everesten is kimutatták a jelenlétüket, ahogyan az Antarktisz sem mentes tőlük.

Human,Fetus,Inside,The,Womb.,3d,Render
Fotó: Explode

Sajnos egy ideje azzal is tisztában vagyunk, hogy az emberi szervezetben is jelen vannak. Hatásuk egyelőre nem tisztázott, ám a gyulladások kialakulásának esélyét növelik. 2020-ban pedig bizonyítást nyert, hogy a méhlepény sem képes megszűrni a mikroműanyagokat, vagyis a magzatban is jelen vannak.

Placenta,With,Maternal,And,Fetal,Side
Fotó: NIS NAMDAR STUDIO

Az elmúlt években több kutatás is foglalkozott ezzel a problémával. Az egyre kifinomultabb módszerekkel dolgozó kutatók pedig egyre ijesztőbb képet festettek elénk a placenta és a mikroműanyagok kapcsolatáról. 2024-ben pedig egy 64 szövetmintát vizsgáló tanulmány is született.

Pregnant,Girl,Holding,Her,Belly,On,A,White,Background.,Concept
Fotó: HenadziPechan

Ebből pedig kiderült, hogy ahogyan telnek az évek, egyre több és több mikroműanyag halmozódik fel a placentában. Mostanra a szervben felhalmozódó mikroműanyag mennyisége messze meghaladja a véráramban jelen lévő mennyiséget, ami aggodalomra ad okot, még akkor is, ha a hatásai egyelőre nem tisztázottak. Az pedig talán még elkeserítőbb, hogy egyetlen minta sem volt mentes ettől az anyagtól...

műanyagembermagzat