Október 18. Péntek, Lukács

Kullancskiszedés - nem mindegy hogyan!

A kullancskiszedés bizony kényes művelet. Szinte mindenkinek van rokona, vagy ismerőse, akinek van egy tuti módszere, olaja, kenőcse, mozdulata, csipesze, amivel a kullancs tökéletesen és gyorsan eltávolítható. A nem megfelelő megoldás azonban nagyon sokat árthat, így inkább maradjunk a szakemberek ajánlásánál!

Híresőkullancsbetegségember
2024. július 17. 11:02
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Tick,Having,Just,Been,Removed,With,Tick,Hook,From,Pet.


Először is, rettegni felesleges. A kullancsok által terjesztett két leggyakoribb betegség a Lyme-kór és a vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás. Ez utóbbi ellen védőoltással lehet védekezni, míg a Lyme-kór időben felismerve antibiotikummal gyógyítható – persze ettől még a kullancskiszedést nem szabad félvállról venni. 

kullancskiszedés helyes az állat bőrhöz legközelebbi pontjánál, a tornál és nem a potrohnál!
A kullancskiszedés helyes módszere. /Fotó: Antonov Maxim / Shutterstock

Kullancskiszedés profin

A kullancs eltávolításánál fontos az időfaktor, a lehető leggyorsabban szedjük ki. Persze nem kell kapkodni, de a kiszedésért orvost felkeresni felesleges, hacsak nincsen a kis vérszívó nagyon érzékeny vagy nehezen elérhető helyen. 

A kullancsot arra kifejlesztett kiszedővel a legkönnyebb kikapni – ezt patikában beszerezhetjük. Figyeljünk, hogy a bőrhöz a lehető legközelebb fogjuk meg az állatot, és a potrohát ne nyomjuk meg. Ezzel ugyanis öklendezésre ingereljük és növeljük a fertőzés valószínűségét. Ha megfogtuk, felfelé húzva vegyük ki a bőrből. Ha nem megy, egyet tekerve az állat szájszerve a bőrbe szakad. Ezzel nem lesz gond, kidolgozza a szervezet pár nap alatt és a fertőzés kockázatát sem növeli! Azonban a csípés helyét fertőtlenítsük! A kullancs az olajoktól, krémektől lehet, hogy megfullad, de előtte a kórokozókat beöklendezi a szervezetbe, vagyis semmi esetre se cseppentsük olajat, vagy tegyünk krémet az állatra! A kullancsszezon a klímaváltozás hatására gyakorlatilag végtelenné nőtt, így minden este érdemes átnézni a testet, nehogy egy kis vérszívó elkerülje a figyelmünket! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock