Április 28. Vasárnap, Valéria

Kezdődik a kullancsszezon – pontosabban véget sem ért....

Híreső
2024. március 07. 14:00
Infected,Ticks,Warning,Sign,In,A,Forest.,Risk,Of,Tick-borne

A februári tavasz is jól mutatja, hogy idén a tél nem sok vizet zavart. Igaz, legalább karácsonykor volt hó, bár hideg azért akkor sem köszöntött ránk túl nagy mértékben. A jelentős és hosszan tartó fagyok elmaradása azonban nem feltétlenül jó. 

Lurking,Deer,Tick,And,Foot,In,Hiking,Boot,On,Green
Fotó: KPixMining

Mostanra gyakorlatilag elfelejthetjük a kullancsszezon kifejezést, hiszen kis túlzással egész évben találkozhatunk ezekkel a vérszívókkal - és sajnos az általuk terjesztett betegségekkel is. A kullancsokat nem tudjuk kiiktatni a mindennapjainkból, hét kénytelenek leszünk védekezni ellenük. 

Infected,Female,Deer,Tick,On,Hairy,Human,Skin.,Ixodes,Ricinus.
Fotó: KPixMining

Ezek az állatok a fás, erdős, magas páratartalmú, árnyékos területeket kedvelik a leginkább, de könnyen összefuthatunk velük a magas, bozóttal vagy fűvel benőtt területeken is. Sőt, sajnos olyan részeken is előfordulhatnak, ahol nem számítanánk rájuk, például a mulccsal fedett kerti szakaszokon. 

Dangerous,Deer,Tick,And,Small,Child,Legs,In,Summer,Shoes
Fotó: KPixMining

A védelem ellenük első körben zárt ruházattal lehetséges. Ez az erdőkben még működhet, a kertben már kevésbé. A kullancsriasztó spray alkalmazása is hatékony, de nem 100%-os megoldás, vagyis ilyenkor is érdemes átnézni magunka, kullancs után kutatva. Az állat a hajlatokat kedveli a leginkább, de a gyerekeknél a hajas fejbőr és a fül mögötti terület is kedvelt célpont. 

 

kullancsveszélyszezon