Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A május a kullancsoknak is kedvez, nem is beszélve az általuk terjesztett Lyme-kórról - a május a Lyme-kór hónapja

Híresőkullancslymeember
2024. május 11. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Blood,Sample,For,Lyme,Disease,Testing

A május több érdekes kezdeményezésnek is a hónapja, ilyenkor van a no mow may, amely arra bíztat mindenkit, hogy a beporzók védelmében a hónapban felejtsük el a fűnyírást. De a május a Lyme-kór hónapja is egyben. 

Closeup,A,Castor,Bean,Tick,Parasite,On,Green,Leaf,With
Fotó: KPixMining

A klímaváltozás a kullancsok szempontjából nagyon is jó dolog. Egyre szélesebb földrajzi területeken képesek elterjedni, ráadásul a téli nagy hidegek elmaradása miatt az állományuk is megszaporodik. 

Infected,Ticks,Warning,Sign,In,A,Forest.,Risk,Of,Tick-borne
Fotó: 24K-Production

Az egyre több kullancs által sajnos az általuk hordozott betegségek is elterjednek, ami kifejezetten rossz hír. Ez igaz a Lyme-kór esetében is, amit sajnos nehéz felismerni. Nem csak azért, mert az a bizonyos kokárda alakú piros folt a csípés körül csak az esetek mintegy harmadában jelenik meg, hanem azért is, mert a tünetek megjelenése és a csípés ideje között akár hónapok is eltelhetnek, mikor már nem is emlékszünk arra, hogy kullancs csípett meg bennünket. 

Sucking,Tick,Macro,Photo,On,Human,Skin.,Ixodes,Ricinus.,Bloated
Fotó: Evgeniyqw

A leggyakoribb tünetek, melyek a Lyme-kórra hívják fel a figyelmet a láz, a hidegrázás, az izom és ízületi fájdalom, a duzzadt nyirokcsomók vagy a fejfájás. A Lyme-kór jól gyógyítható betegség, de fontos idejében felismerni – a jelenléte megfelelő teszttel kimutatható -, így el lehet kezdeni a nagy dózisú és hosszan alkalmazott antibiotikumkúrát.