Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Kibocsátásmentes cementgyártás?

A kibocsátásmentes építőipar egyelőre utópia. Az egyik legszennyezőbb ágazata a cementgyártás, mely nélkülözhetetlen anyagot ad az építkezésekhez, de ennek a CO2-kibocsátása irtózatosan magas.

HíresőcementgyártásCO2
2024. július 18. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
The?,Pattern?,Of?,Surface?,Wall?,Concrete?,For?,Background.,Abstract?,Of?


A tudósok igyekeznek megtalálni a megfelelő alternatíváját a cementnek, ami nem könnyű feladat. Most azonban úgy tűnik, hogy áttörést sikerült elérni ezen a téren. Ráadásul nem is alternatíva merült fel, hanem a cement visszanyerése, mindezt kibocsátásmentes formában. 

kibocsátásmentes cemet, kiömlik a falból
Kibocsátásmentes cement, ráadásul gyártással együtt. /Fotó: Nach-Noth / Shutterstock

Kibocsátásmentes cement

Cambridge-i Egyetem kutatói a Nature folyóiratban publikálták eredményeiket, melyeket akkor értek el, amikor használt betont dobtak az acélfeldolgozó kemencébe. Ezzel egyrészt nagyon jól meg lehet tisztítani a vasat, ami a betonban van, vagyis az is visszanyerhető, de közben egy érdekes melléktermék, az úgynevezett reaktivált cement is létrejön.  

Old,Wall,Panorama,Texture,Cement,Dirty,Gray,With,Black,Background
Fotó: Amguy13 / Shutterstock

Ezt hirtelen lehűtve a cement helyettesítésére alkalmas újrahasznosított cement jön létre, mely tulajdonságait tekintve szinte teljesen megegyezik eredeti társával, a létrehozott beton pedig tökéletes. Amennyiben az acélfeldolgozó kemence működtetése megújuló energiával történik, akkor gyakorlatilag kibocsátásmentessé tehető a cementgyártás, ameddig csak van újrahasznosítható beton. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock