Június 16. Vasárnap, Jusztin

Papírból készítsünk tartós autópályát - igen, ez is lehetséges, és olcsó is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A digitális korban a papír kiszorulásáról beszéltünk a mindennapokban, de ez most erősen megváltozni látszik. Hiszen a műanyag csomagolások most már nem sokáig lesznek életképesek, szép lassan végre eljutunk oda, hogy a műanyag már csak akkor kerül elő, amikor valóban megkerülhetetlen, nem akkor, amikor kényelmes.

Papír

Ennek megfelelően a papír visszaszerzi eddigi helyét a mindennapokban, ami egyrészt jó, másrészt rossz. A gyártásához ugyanis fára van szükség, de nagyobb gond, hogy a remekül újrahasznosítható papír egy jelentős része, 55%-a égetésre kerül.

Bár tény, hogy a papírhamu alapvetően jó talajjavító anyag is lenne, ez nem az ipari körülmények közt megsemmisített papírra vonatkozik. És bár a körkörös gazdaság modellje szerint a papír újrahasznosítását jelentősen növelni kell, egy idő - és jó pár felhasználás után - akkor is az égetőben végzi. De az útja itt nem ér véget.

Cement

A világon mindenhol igyekeznek kiküszöbölni a cement használatát, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen a világ egyik legszennyezőbb módon előállított anyaga. De szükséges, főleg az olyan nagy teherbírást igénylő építményekben, mint egy autópálya. Hogy hogyan kapcsolódik ide a papír? Nos, abból is lehet autópályát építeni, és még csak nem is a gyerekszobában.

Persze nem az egyszerű fehér lapokról van szó, hanem a papírhamuról, mely így a körforgás részévé válik. Ez az anyag ugyanis meglepő módon megfelel a cement összes műszaki követelményének, de lényegesen környezetbarátabb. Hogy mennyire? Előállítása nem direkt, vagyis nem azért gyártjuk, hogy útépítésre használhassuk, hanem egy hulladéknak kikiáltott dologról van szó. Ez egy pont. Körforgásba kapcsolja a papírnak azt a hányadát is, melyet egyébként nem lehetne, ez egy újabb pont. És persze nem utolsó sorban egy autópálya építése esetében a károsanyag-kibocsátás több, mint 70%-a megspórolható így, ami elképesztően nagy mennyiség. Arról nem is beszélve, hogy ha a pálya anyaga cserére kerül, a törmelék akkor is környezetbarátabb, mint a cementes verzió.

A papírhamu felhasználása az autópályában spanyol projekt, de remélhetőleg széles körben elterjed világszerte, így a papíripar egy tökéletes körré formálható rendszer lenne – hiszen a feltört aszfaltújrahasznosításais megoldható.

képek és lead kép: euronews.com