Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Viszlát cement, helló régiúj megoldások

Éghajlat
2021. június 14. 08:00
null

Európának 2050-re karbon semlegessé kell válni. Ebbe nyilván beletartoznak az olyan megoldások is, melyek kompenzálják a károsanyag-kibocsátás, illetve a co2 leválasztást is, de ez még nem jelenti azt, hogy ne kellene gyökeresen megváltoztatni néhány szemlélet, elsőnek a beton használatát.

Co2 ég veled

Az építőipar az egyike a legnagyobb szennyezőnek, és míg a közlekedésre már találtunk megoldást, mely előbb vagy utóbb, de komoly eredményt fog produkálni, addig az építőipar továbbra is a cement bűvkörében él. Ez pedig gond, hiszen a cement gyártása nagyon komoly szennyezőként van jelen az összes kibocsátót tekintve.

kép: pro.europeana.eu

Ursula van der Leyen ennek jegyében hirdette meg az Új Európai Bauhaus programot, melynek célja az lenne, hogy az építőipart fenntartható formára állítsa át, ezzel pedig maguk az épületek is lényegesen környezetbarátabbak lehetnének. Ezt azonban nem bízza a véletlenre a program, megkerülhetetlenül foglalkozik a növényzet használatával az építészetben.

A fa és a tradíciók

Hogy mi válthatja a cementet? A fa, illetve az olyan, régen a nincstelenek építőanyagának számító megoldások, mint a vályog. Ezek ugyanis nem csak élő, hanem fenntartható anyagok - már persze akkor, ha a fa minősítési rendszerét, az FSC jelzést lényegesen szigorúbb szabályok közé szorítják. Hiszen, ha nem direkt erre a célra ültetett erdőségekből származik a faanyag, melyeket rögtön újra is telepítenek, akkor ez a megoldást többet árt, mint használ.

kép: Filipe_Goncalves

De a növényzet nem csak, mint lehetséges feldolgozott alapanyag jelenik meg, hanem szerves részévé válik az épületeknek, nem csak az esztétikai értéküket növeli. Szigetelési, hűtési megoldásokat is ad, és a jövőben a növényekkel befuttatott falak nem ritkaságnak számítanak majd, hanem elvárt alapelemnek.

Hogy ezek a megoldások segítenek-e fenntarthatóbbá tenni az életet? Mindenképpen, hiszen a városok zöldfelületének ilyen irányú növelése tiszta hasznon, mind a fenntartás, mind a levegő szempontjából, ráadásul megmutatja, hogy a több park egészségesebb, tisztább életet is eredményez!

lead kép: intelligentcitieschallenge.eu

cementklímaanyagfaépítészetEurópa