Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Gomba, mely bontja a műanyagokat?

Gomba segíthet felgyorsítani a műanyagok lebontását, hiszen azok biológiai bomlása nagyon lassú folyamat, mely akár 1000 évet is igénybe vehet. Ez azt jelenti, hogy arra számítani, hogy a műanyagok jelentette gond magától megoldódik, hiú ábránd csupán.

Híresőműanyagszemétgomba
2024. július 16. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Pink,Micelium,With,Sclerotium

 

A műanyagokat több lény is képes bontani, ezek közül azonosítottak most egy újabbat a Holland Királyi Tengerkutató Intézet (NIOZ) tengerészeti mikrobiológusai, melyről egy tanulmányban számoltak be. Az új felfedezett pedig egy gomba. 

gomba, gombafonal, micelium
A gomba hatékony megoldás lehet a műanyagok ellen. /Fotó: Knorre / shutterstock

Igen, a tengerekben és óceánokban is élnek gombák, ez történetesen a Parengyodontium album nevű faj. Nem új, régről ismerjük, hiszen világszerte elterjedt, de azt, hogy a műanyagokat is képes lebontani, csak most fedezték fel a tudósok. Ehhez azonban kell az UV ereje is, mivel csak azon műanyagok esetében hatékony a gomba áldásos tevékenysége, melyeket előtte már kissé kikezdett az UV-sugárzás. 

Spontaneous,Molds,In,Agar,Culture
Fotó: sruilk / shutterstock

Ez nem olyan nagy kihívás, hiszen a világon jelenleg úszó hat szemétsziget mindegyike tartalmaz ilyen műanyagokat, vagyis a gombák nekiállhatnak a lakomának. Hogy hatékonyságuk mekkora lehet, az egyelőre kérdéses, de jó lenne, ha falánknak bizonyulnának, hiszen a világ műanyagtermelése még most sem állt le, a műanyaghulladékok mennyisége pedig egyre csak nő... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock