Június 15. Szombat, Jolán, Vid

A gombák segítségével jelentősen megnőhet a növények co2 megkötő képessége - és ehhez csak egy öntözés kell

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mire is jó a gomba? Ez az élőlény nem fér be az állatok világába, de növénynek sem lehet tekinteni. Képesek vagyunk elfogyasztani, legalábbis néhány képviselőjét. De azon túl, hogy élelmiszernek lehet használni, számtalan más módon is ki lehet aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

Mi lehetbelőle?

A gomba alkalmas arra, hogy helyettesítse a műanyagokat. Lehet belőle építőanyagot is készíteni, mely nem csak kellően kemény, hanem nagyon tartós is, vagyis minden szempontból megfelel az építőipari felhasználás követelményeinek.

A micélium, vagyis a gombafonal azonban ennél sokkal többet tesz. Ez az elképesztően hosszúranövőszövet ugyanis lehetővé teszi a gombák közötti kommunikációt, sőt, képes javítani a talajt is. Ez utóbbi tulajdonsága pedig olyan lehetőségeket rejt magában, amikkel mindenképpen érdemes lenne foglalkozni.

Co2

A gombák nemfotoszintetizálnak, vagyis a co2 megkötése terén nem sok hasznukat vesszük. Vagy mégis? ANetZeronevű vállalkozás szerint igen, és ezt bizony komoly tanulmányokkal is alá tudják támasztani - amire persze semmi szükség, ha azt nézzük, milyen hatékonyságot képesek felmutatni.

A cég olyan micélium gömböket forgalmaz, melyeket vízben feloldva egyszerűen öntözésre kell használni. Kiskertekben vagy hatalmas termőföldeken, ez már mindegy, az eredmény ugyan az. A micélium jelentősen javítja a föld ellenálló-képességét és egészségét, aminek következtében a növények tápanyag felhasználásais jelentősen javul.

Ennek pedig az az eredménye, hogy egy-egy növény co2 megkötő képessége akár 20-50%-kal javul, egy kiskerti gyep szén-dioxid megkötő képessége ezáltal megduplázható. Ráadásul egyetlen kezelés eredménye nagyjából 10 évig eltart. A cég most apandémiamiatt felfutó online kereskedelem ésaegyre könnyebb szállítási megoldások révén egyre több helyen teszi elérhető a gömböket.

Ha pedig sokat rendeltünk belőle, semmi gond, a micélium gömbök színesek is lehetnek, mintákkal is lehet őket díszíteni, így pedig a felhasználásukig akár a kert díszeiként is funkcionálhatnak.

képek és lead kép: inhabitat.com