Május 26. Vasárnap, Evelin

Gomba a marha helyett - erdő a csupasz állattartás helyett?

null

Állandó és jelentős probléma a mezőgazdaság és az erdőségek szembenállása. Ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelés fokozható legyen, területekre van szükség, amiket a természettől kell elhódítani. Ehhez erdőket írtunk, aminek azonban mindig következményei vannak. Egyik a klímakatasztrófa, mely bizony az erdőirtásoknak és a csökkenő famennyiségnek is köszönhető, a másik pedig az a biodiverzitási válság, mely ugyan úgy az emberiség pusztulását okozhatja, mint az elszabaduló klímakatasztrófa.

De hát enni kell, és a “fehérjetermelés” számára biztosítani kell a területet. Ahhoz, hogy az elhódított erdőterületeken 4,7-6,9 kg fehérjét tudjunk évente előállítani, egy hektárnyi területre van szükségünk. Ez hatalmas területi befektetéseket tesz szükségessé, emiatt pedig az emberiség olyan döntéseket hoz, amiket később keservesen megbán.

Amerikai kutatók azonban egy igen érdekes, és életképes ötlettel rukkoltak elő. Elképzelésük szerint nem irtani, hanem telepíteni kellene az erdőségeket, ezzel a klímakatasztrófa is fékezhető, és a biodiverzitási válság is kezelhető. De hogy lesz ebből fehérje? Gomba kell hozza.

Példának a kutatók az indigó tejelőgombát hozták fel. A tejelőgombák fehérjetermelése egy hektáron 7,3 kg is lehet, vagyis termelésnövekedést lehet elérni velük úgy, hogy az közben a természetnek és a bolygónak is jó. Ráadásul ezek a gombák a fákkal szimbiózisban élnek, vagyis még csak nem is arról van szó, hogy egy parazitával kell megfertőzni a növényzetet.

A gombafehérje más oldalról is előnyös. Általa ugyanis az állattartás további terhei is kiiktathatóak, amik nem kis problémát jelentenek. Ez a kiegészítő tápok termelési igénye mellett a metánkibocsátás, vagy éppen a vízhasználat, melyek mind központi kérdést képeznek a fenntarthatóság szempontjából. Ráadásul az indigó tejelőgomba esetében azzal is lehet számolni, hogy a gyógyszeripar is érdeklődhet iránta, hiszen antibakteriális és antikarcinogén (rákellenes) tulajdonságai is vannak – vagyis használata sokkal szélesebb körű megtérülést hozhat, mint az eddigi fehérjeforrások.

képek és lead kép: shutterstock