Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

A fény is lehet rossz...

Vágyott már valaha Tokióba? Vagy a New York-i Time Square fényében úszna? Ha igen, akkor azzal is tisztában kell lennie, hogy bár valóban szépek az említett helyek, komoly károkat okozhatnak annak, aki túl sokáig él ott.

Híresőfénykékalvás
2024. július 10. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Smart,City,With,Speed,Line,Glowing,Light,Trail,Surround,The

 

Szennyezéssel kapcsolatosan ritkábban kerül szóba a fény, holott ezzel is lehet gondokat okozni. A fény ugyanis nem minden esetben van ránk kedvező hatással. A szervezetünk a fény és a fény hiányának körforgásában létezik, vagyis az alvásunk feltétele a sötét. Persze nem akkor, ha olyan városban élünk, ami ki van világítva. Nem, a városok sohasem alszanak, ezért kell a fény.

fény, város, alvás, ember, éjjel
A fény is sok bajt tud okozni, ha túl sok... /Kép: joeyblsphotography.com

Túl sok fény?

Egy nagyvárosban született gyerek el sem tudja képzelni, mit is jelent a csillagos ég. Hogy amikor az égboltra tekint, akkor nem csupán 8-10 fényes pontot láthat, hanem kirajzolódhatnak előtte a tejútrendszer részletei, több milliárd fényes égitesttel, lenyűgözve ezzel minden egyes emberi lényt. A városlakók azonban ezzel a jelenséggel maximum akkor találkozhatnak, ha elutaznak. Hiszen ma már turista célpontok azon területek, ahol a fényszennyezés minimális, vagy nulla, mert olyan élményeket nyújtanak, amit sehol máshol nem lehet átélni.

A túl sok fény nem csak az éjszakai égbolt látványában tett kár miatt jelent gondot. Megzavarja az emberek és az állatok természetes bioritmusát is. Az utcai lámpák, és hasonló világító egységek még nem is olyan problémásak – bár jót semmi esetre sem tesznek. A fő gondot a kék fények, a monitorok, kivetítők, és más reklámok villódzó LED-jei jelentik.

Kép: overseasattractions.com

Változás az agyban

Tudósok kimutatták ugyanis, hogy a kék diódákból származó fény megakadályozza az agyban a melatonin termelését. Ez az anyag felelős az alvás és ébrenlét ciklikus változásáért. Ha nem termelődik belőle elég, akkor nem álmosodunk el kellően, így az alvás is rövidebb, kevésbé pihentető lesz. Ez pedig hosszabb távon komoly lelki, és akár szervi gondokhoz is vezethet.

A fényszennyezés következménye tehát a kevesebb alvás, ami ellen ugyan lehet védekezni, de sokan ezt nem tartják fontosnak. Ez azért is rossz, mert bizony az alvásmegvonás gyorsabban öl, mint a szomjúság.

forrás

Nyitókép: Shutterstock