Június 13. Csütörtök, Anett

Egy cég fényt ajándékoz a vásárlói nevében oda, ahol a világítás nehezen megoldható

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világon a gazdasági egyenlőtlenségek elképesztően hatalmasak, ami erősen megmutatkozik a környezetvédelem területén is. Van, ahol már törvénybe foglalták, hogy nem lehet új épületet felhúzni napelemes rendszer nélkül, és van, ahol még az áram is luxuscikknek számít. A környezetvédelem elmaradása pedig az emberre is hatással van.

Mikrokörnyezet

Amikor környezetvédelmi szempontokról beszélünk, nem csak a napelemekre, vagy az erdőirtás megakadályozására kell gondolni. Ezek a makrokörnyezetünk számára fontos lépések kellenek, de nem szabad megfeledkezni a mikrokörnyezetünk szükségleteiről sem.

Példának okáért: az, hogy áram működteti a világításunkat az egészségünk számára lényegesen jobb, mintha a petróleum lámpa fényénél és füstjénél igyekeznénk az esti teendőinket elvégezni (az áram termelésének mikétjével és annak környezeti hatásaival most ne foglalkozzunk).

Sok olyan terület van azonban a Földön, ahol az áram nem alapvető energiaforrása a háztartásoknak. Ahol az áram ritka vendég, és apetróleum lámpákjelentik az egyetlen világítási lehetőséget az egyébként sem túl egészséges körülmények között.

Occa

A Namene Solar kialakított egy olyan fényforrást, mely a fent említett problémára jelenthet igazán jó megoldást. A lámpának szabályozható a fényintenzitása és a hideg és meleg tartományban is képes a fénykibocsátásra. Ehhez pedig nem kell tüzelőanyag, és áramforrás sem, mert az Occa névre keresztelt lámpa beépített napelemekkel rendelkezik. A napsütésben 6 óra alatt feltölt, de az USB-nek hála akár 3 óra alatt is tölthető, ha éppen találunk hozzá áramforrást.

Persze a lámpa olcsó is, praktikus is, de ez nem sokat segít azokon az embereken, akiknek a mindennapi élelmezés is komoly kihívást jelent. Éppen ezért azOccaesetében egy igen segítőkész kereskedelmi gyakorlatot alkalmaznak. Aki vásárol egy ilyen lámpát, az igazából rögtön két darabot vesz meg. Az egyiket megkapja, a másikat azonban olyan családoknak juttatja el a cég Kenyában és Dél-Afrikában, ahol a világítás is igazi kihívást jelent.

képek és lead kép: inhabitat.com