Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Fából vaskarika? Nem, akkumulátor!

Fából akkumulátor? Dehogy, ha energiatároló, akkor lítium és ha lítium, akkor Kína. Sőt, a grafit, melyből az anód készül a legtöbb akksiba, szintén Kínához kötődik, így a világ energiaátállás tekintetében erősen kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Grass,Covered,Battery,-,Green,Energy,Concept


Ezen, illetve az akkumulátorok fenntarthatóságán kíván javítani a Stora Enso – mely a világ egyik legnagyobb magánerdő tulajdonosa –, illetve az Artis fejlesztőcég, mely a nátrium akkumulátorok gyártásában jeleskedik. Most fából, vagy legalábbis fa felhasználásával akarnak valami egészen újszerűt létrehozni. 

fából, erdő, fény
Fából, pontosabban növényi anyagból készülne az akksi. /Fotó: Fardin ahamed / shutterstock

A nátrium akksi sokkal fenntarthatóbb, mint lítium testvére, hiszen utóbbi egy ritka anyag, míg a nátrium Földünk egyik leggyakoribb eleme. Ha pedig az anód anyaga sem grafit lenne, hanem valami sokkal fenntarthatóbb, természetesebb, akkor nagyot léphetnénk előre. 

Observing,The,Sunlight,Filtering,Through,The,Trees,In,A,Forest,
Fotó: shuttertim82 / shutterstock

A zöld akksi utópiája egy kicsit közelebb kerülhet azzal a fejlesztéssel, melyben az anód anyagát a lignin adja. Ez a vegyület a szárazföldi növények sejtfalában található, a növény mintegy 30%-át adja, ráadásul széntartalmú, vagyis anód gyanánt is megállja a helyét. A fejlesztés még zajlik, de sikere esetén valóban hatalmasat léphetünk előre a fenntartható energiatárolás irányába. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock