Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Lítium helyett nátrium?

Híreső
2024. április 06. 11:00
Sodium,-,Ion,Batteries,,,Metallic,Sodium,And,Element,Symbol

Miért lehet ennyivel olcsóbban elektromos autót venni Kínából? Miért vannak ennyire lemaradva az európai gyártók? Valóban ennyit jelent, hogy az itteni utakon nagyon sok a SUV és úgy tűnik, az öreg kontinenesen szívesen is veszik ezt a kivitelt? 

Lithium,Element,Symbol,From,The,Periodic,Table,Near,Metallic,Lithium
Fotó: Juan Roballo

Természetesen a helyzet nem ennyire egyszerű. A kérdéses spórolás az autók árában az akkumulátorban keresendő. A kínai piacon ugyanis nem a lítium, hanem a nátrium az aktuális kedvenc. 

Technology,Battery,High,Power,Electric,Energy,For,Cars,And,Mobile
Fotó: KanawatTH

Nem véletlen, hiszen a Föld ötödik leggyakoribb eleméről van szó, mely így lényegesen olcsóbb akksikat eredményez, amikhez ráadásul az anód és a katód anyaga sem olyan drága, mint a lítium ionos társáé esetében, nem is beszélve arról, hogy ez a változat nem gyúlékony és nem sínyli meg a nagy hidegeket sem. 

Lithium-ion,High-voltage,Battery,Component,For,Electric,Vehicle,Or,Hybrid,Car.
Fotó: IM Imagery

A lényegesen olcsóbb akksi azonban energiasűrűség tekintetében elmarad a lítiumtól, nem is kevéssel, cserébe, mivel nem melegszik fel olyan mértékben, sűrűbben telepíthető, vagyis így összességében nagyobb energiasűrűség érhető el – ez nagyobb hatótávot is jelent. 

 

pénzakkumulátornátrium