Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Örök akksi a kínaiaktól? Na az azért nem, de ez sem semmi!

Híreső
2024. január 21. 14:00
Nuclear,Battery

Mi lenne, ha azt mondanánk, létezik olyan akkumulátor, mely egy átlagos mobiltelefont 50 évig képes működtetni különösebb karbantartás nélkül? Persze egy átlag mobil a harmadáig sem üzemképes ennek az időnek, de nem is ez a kérdés.

Container,Of,Nuclear,Energy,In,Green,Color,With,Text,,Vector
Fotó: creatOR76

Kínában született az a nukleáris akksi, mely erre képes. Igen, nukleáris, vagyis az energiát a nikkel 63 izotóp bomlásával nyeri, mely azonban bomlási ideje végén a réz stabil izotópjává alakul, ami így sem a környezetre, sem az élővilágra nem jelent veszélyt.

Nuclear,Battery.,Infinite,Energy,Concept.,Dark,Background.,3d,Rendering
Fotó: hpphtns

Amíg bomlik, vagyis míg az akksi üzemel, addig sem lehet vele gond, hiszen a cég az alkalmazási területek közt a testen belül működő eszközöket is említi, vagyis az akksiból sugárzás egyáltalán nem szabadul fel. A Betavolt névre keresztelt energiaforrást az azonos nevű kínai startup fejlesztette, és már a finisben tartanak, azaz lassan sorozatgyártásra is készen áll.

Electric,Power,In,Reactor.,Abstract,Background,Lightning,Spark,And,Hud
Fotó: nine2nine

A cég első nukleáris akkumulátora 100 mikrowatt teljesítményt és 3 V feszültséget tud leadni, miközben mérete csupán 15 × 15 × 5 köbmilliméter. A cél ennél nagyobb egység fejlesztése, de külön jó hír, hogy az akksi sorozatban is használható a nagyobb teljesítmény érdekében, ráadásul réteges kialakítása révén a hirtelen erős behatások miatt sem gyullad ki vagy robban fel. Azzal sem lesz baj, hogy télen gallyra megy, hiszen –60 és 120°C között üzemképes.

atomenergiaakkumulátor