Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Elsivatagosodás ellen, robotokkal

Az elsivatagosodás komoly probléma az egész bolygón. A folyamat elindítója többnyire az emberi tevékenység, az erdőírtás, a túlzott vízfelhasználás és hasonló eljárások, melyek következtében a talaj minősége jelentősen leromlik.

Híresőveszélysivatagnövény
2024. július 08. 11:02
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Lack,Water,Sau,Reservoir.,The,Swamp,Is,At,Very,Low


Egy barcelonai designer azonban egy olyan megoldással állt elő, mely képes lassítani az elsivatagosodás folyamatát, elősegíti a helyzet megoldását. Rohit Vaswani megalkotott egy robotot, mely egy drónnal van összekötve, feladata pedig a növényvédelem. 

elsivatagosodás, fű, fa, homok
Elsivatagosodás nehezíti az életet. /Fotó: MED ELHAOUTY

Teszi ezt úgy, hogy közben nem termel hulladékot. Megkeresi a növényeket, majd egy membránt von a gyökerek és a törzs köré. Ez egy biokompatibilis anyagból, 3D nyomtatással készülő réteg, tökéletesen lebomlik, nem kell plusz munka az előállításához, igaz, csak ideiglenesen van jelen. 

World,Day,To,Combat,Desertification,And,Drought
Fotó: Cinar12345

Amíg azonban helyben van, addig védi a talajt a kiszáradástól, illetve a növény számára kedvező mikrobiológiai környezetet hoz létre, így küzdve az elsivatagosodás ellen. A robot egyelőre csak prototípus, de ha gazdaságilag is megéri a ráfordítást, akkor sokat tehet a növények védelmében. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock