Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Erdőkertekkel az elsivatagosodás ellen Afrikában

Híreső
2024. március 16. 14:00
Exchange,Of,Planets,In,The,Hands,Of,Humans,With,Young

Afrika számára is kiemelt jelentőségű a Nagy Zöld Fal projekt, ami a Száhel-övezet elsivatagosodását hivatott megállítani. Ezen felül is nagyon sok faültetési projekt fut az élet bölcsőjének nevezett kontinensen, sajnos kevés sikerrel. 

Plastic,Bag,,Park,And,Black,Man,Cleaning,For,Earth,Day,
Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

A programoknak többnyire ugyan az a gondjuk: nagy nyilvánosságot kap az ültetési szakasz, ezután azonban maximum 1-2 napig foglalkoznak érdemben a projekttel, ezután az elültetett csemeték és magok túlnyomó többsége sajnos tönkre is megy, hiszen sem a felügyeletük, sem az öntözésük nem megfelelően megoldott. 

Green,Trees,Isolated,On,White,Background.,Forest,And,Foliage,In
Fotó: Artiste2d3d

A Trees for the Future nevű projekt (TREES) azonban egy kicsit más, így nem is csoda, hogy az Egyesült nemzetek Környezetvédelmi Programjának zászlóshajójává választották. A projekt Kenyában fut, mintegy 40 gazdálkodó bevonásával, akik vállalták, hogy a monokultúrás mezőgazdaság helyett erdőkertek létrehozásával termelnek tovább. 

An,Old,Apple,Orchard,On,A,Green,Lawn,In,Sunny
Fotó: Creative Travel Projects

Így az elültetett növények felügyelete is megoldott, az öntözés is adott - raádásul így kevesebb vízre van szükség -, illetve megfelelő szakértelem mellett a terméshozam is jelentősen növelhető. A szakértelmet a program keretében 3 év alatt sajátítják el a gazdák, a rendszer működtetése ezután már nem jelent nehézséget, az gyakorlatilag önfenntartó. A projekt szélesítése a cél, mely nem csak Kenyában, hanem Afrika számos más országában is sikerrel futtatható. 

 

Afrikagazdálkodáskert