Április 28. Vasárnap, Valéria

Komoly gondban van Európa a víz miatt...

Híreső
2024. február 29. 11:00
Climate,Change,Actually,In,Europa

Európában 2022 nem volt éppen “nedves” év, legalábbis ami a víztározók telítettségét illeti. Sajnos azonban nem egyszeri esetről van szó, sőt, nagyon úgy néz ki, hozzá kell szokni a rendszeres vízkorlátozásokhoz, ha nem teszünk sürgősen drasztikus lépéseket.

Roads,Flooded,From,Water,Backing,Up,During,Heavy,Rainfall,In
Fotó: Piranhi

Az EU területének mintegy 17%-a már most is vízhiánnyal küszködik, 1%-a pedig kritikus helyzetben van. Február elején Katalónia volt kénytelen aszályvészhelyzetet hirdetni, de a mediterrán régióban több területen is problémát jelent a víztározók alacsony szintje.

Climate,Change,Of,Weather,In,Europa
Fotó: tom malorny

Néhol persze megérkezik a várva-várt eső, akár nagyobb mennyiségben is, heves, gyors zivatarokkal, de ez sem oldja meg a helyzetet. A víztározók telítettsége ugyan javul, de a talaj szempontjából a heves esők gondot okoznak.

Rain,With,Hail,On,A,Summer,Day.,Large,Puddles,On
Fotó: Ikebana Art-studio

A végletesen száraz talajra hulló egyszerre nagy mennyiségű csapadék ugyanis nem annyira a talaj eláztatására jó, sokkal inkább lemossa azt. Ezzel pedig jelentősen járul hozzá az elsivatagosodáshoz. Az esőzések visszatéréshez összetett lépéssor kapcsolódik, melyben az erdőtelepítések és a klímaváltozás elleni más eszközök is szerepelnek.

EsőszárazságEurópa