Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Elektromos autók? Igen, kérjük szépen!

Elektromos autóra váltani sokaknak vágyálom, másokat még a gondolatától is kiveri a víz. Az utóbbi időszakban pedig úgy tűnt, hogy hanyatlik a kereslet a klímabarát hajtáslánc iránt, visszatérnek a benzinfalók.

HíresőautóelektromosEU
2024. július 02. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Electric,Car,Or,Ev,Car,Charging,In,Station,On,Asphalt

 

Nos, ez azért nem ilyen egyszerű, hiszen az elektromos autók iránti kereslet ugyan csökkent, a szándék azonban egyre magasabb. Felmérés készült az Unió 12 országában - köztük Magyarországon is -, melyben arra voltak kíváncsiak, vajon tényleg hanyatlik-e a kereslet az elektromobilitás iránt, vagy más áll a háttérben. 

Elektromos autó, töltő, parkoló
Elektromos autóra sokan szeretnének váltani. /Fotó: Porstocker / Shutterstock

Elektromos autót szeretne, de az ára... 

Az összesített adatok alapján annak ellenére, hogy sok gyártó visszavett az elektromos átállás tempójából úgy látszik, hogy a válaszadók 57%-a bizony stabilan váltani szeretne elektromos autóra, míg csak 25% zárkózik el ettől a lehetőségtől. Vagyis a hajlandóság megvan, de akkor mégis mi az, ami a klímabarát közlekedést hátráltatja? 

Closeup,Ev,Charger,Handle,Plugged,In,Or,Connect,To,Electric
Fotó: Owlie Productions / Shutterstock

Természetesen a pénz. A legnagyobb gond, hogy az elektromos autók ára nagyon magas és ezen nem segít az sem, hogy az EU vámokkal sújtja a kínai elektromos járgányokat (bár az okok többnyire érthetőek). Míg az EU-ban átlagosan az emberek 20 000 eurót költenének egy új elektromos autóra, idehaza ez a szám 10 000 eurónál megáll, ami még a 4 millió forintot sem éri el. Nem arról van szó, hogy nem akarunk, sokkal inkább nem tudunk váltani az elektromos autókra, hiszen az áruk mellett sokan az otthoni töltést sem tudják megoldani, társasházuk ugyanis ezt nem támogatja. 

forrás

Nyitókép: CC7 - Shutterstock