Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Megkapták a vámokat a kínai elektromos autók

Egy rövid ideig örülhettünk, hiszen Kínából a megszokottnál kedvezőbb árú elektromos járművek kezdtek beszivárogni az országba. Ám ez a gazdaság szempontjából nem minden esetben szerencsés, így az Unió fel is lép ellenük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Elfogadták azokat a büntetővámokat, melyeket a Kínából érkező elektromos autókra vet ki a közösség. Ezek minimum 17,4% de akár 38,1%-os költséget is jelenthetnek, amit nyilván nem néz jó szemmel a pekingi vezetés. 

vám,EU,elektromos,autó,töltőn
Fotó: Freepik

A vámok azonban júliustól élnek, ám nem minden gyártó fizet majd ugyanannyit – ez az EU vizsgálati együttműködéstől függ. A BYD például “csak” 17,4%-os vámot kapott, a SIAC 38,1%-ot. Ezek természetesen a 10%-os autóvámon felül értendőek. Kapott vámot a Tesla is, mert bár a márka amerikai, sok járműve kínai gyárakban készül, ezekre pedig ugyanúgy érvényes a büntetővám. 

vám,elektromos,autó,EU,
A most meghatározott vámtételek lassíthatják a villanyautók szélesebb körű elterjedését. / Fotó: Freepik

A kirovásra kerülő extra terhek a fogyasztói árakban is meg fognak jelenni, ami rossz hír a vásárlóknak és az elektromobilitásnak is. Az európai gyártók ugyanis az igazán olcsó elektromos autók terén egyelőre nem tudtak olyasmit felmutatni, amivel a tömegek is képesek kezdeni valamit. 

forrás

A nyitókép forrása: Freepik