Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Darazsak ellen természetesen

A darazsak kifejezetten hasznosak, erről azonban valamiért hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A beporzásban is elengedhetetlen a szerepük, de falánk ragadozók is, levadásszák a kártékony rovarokat, valamint nagyon sok parazita darázs kifejezetten a kártevők lárváira specializálódik.

Híresődarázskertvédelem
2024. július 21. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Common,Wasp,,Vespula,Vulgaris,,European,Wasp,Isolated,On,White,,Side

 

A darazsak tehát hasznosak, de egy méhkast sem szívesen néznénk a kertben az egyik fán, így a darázsfészek is nemkívánatos elem. Azonban csak óvatosan velük, hiszen még akkor is történhet komoly baj, ha nem vagyunk allergiásak a csípésre, hiszen sok csípés egyszerre sokkolóan hathat a szervezetre. A nagy fészkek irtását bízzuk szakemberre! 

darazsak a fészkükön
A darazsak ellen természetesen anyagokkal is védekezhetünk. /Fotó: Elenacsernik

Darazsak ellen

Ha szeretnénk, hogy a rovarok elkerüljenek minket, de bántani nem akarjuk őket, akkor időben kell lépni. A kora tavasszal kihelyezett műfészkek ugyanis a rovarok természetes területvédelmi ösztönére hat – ha látnak ilyen fészket, elkerülik a helyet. 15 méterenként esővédett helyre tegyünk ki egy felfújt, majd kitömött papírzsákot és már készen is vagyunk. 

European,Common,Wasp,German,Wasp,Or,German,Yellow,Jacket,Isolated
Fotó: Daniel Prudek

Ha a megelőzés már nem működik, akkor csak tartsuk távol a rovarokat. Erre jók a növények is, közülük a kakukkfű, a citronella vagy a fehér üröm, ezeknek a szagát a darazsak nem szeretik. Illóolaj formájában használhatjuk a borsmentát, a citromfüvet vagy a szegfűszeg aromáját is. Vattára cseppentve a darazsak kedvelt fészkelőhelyeire kitéve megelőzésre is alkalmasak, de párologtatva tőlünk is távol tartják a rovarokat. Erre egy tál citromlé és benne egy-két szegfűszeg is alkalmas. A darazsak hasznosak, vegyszerrel védekezni ellenük nemcsak káros, de felesleges is. Sok esetben a megelőzés, máskor a természetes szerek segítenek nekünk, hogy nyugodtabb napjaink, étkezéseink lehessenek a kertben és a teraszon. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock