Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Méhecskehotel a gyönyörű kertért

null

A beporzók a kertek mezők, sőt a mezőgazdasági területek számára is nélkülözhetetlenek. Ennek ellenére számuk egyre jobban csökken, így a lehetőségeinkhez mérten mindent meg kell tenni, hogy segíthessük életüket. A küzdelem a vegyszerezés ellen, a virágok mennyiségének és variációinak növelés mellett nagyon jó alternatívát jelentenek az úgynevezett méhecskehotelek.

Kaptár?

A méhecskehotel és a kaptár nem ugyan az a szerkezet. Kevesen tudják, de a méhfajok közül a többség egyáltalán nem hatalmas kolóniákban él. A háziméh ugyan valóban így tesz, de a méhek többsége magányos és nem kaptárakban, hanem földben, korhadó fákban, partfalakban élnek, illetve ide készítik bölcsőkamráikat. Ugyanez igaz sok darászfajra is, melyek nem a sokak által ismert és utált kecskedarász és déli papírdarázs, melyekkel a leggyakrabban találkozhatunk. Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a darazsak is a beporzók közé tartoznak.

kép:2ser.com

A beporzás kulcskérdés, ám ezeknek a rovaroknak nagyon jól jön a segítség, hiszen az emberi tevékenységnek köszönhetően sokszor kerülnek bajba. Ezek közt szerepel az, hogy üregeiket megsemmisítik, vagy éppen az, hogy a hatalmas szárazság közepette nem tudnak inni, és elpusztulnak. Éppen ezért érdemes kis kupakokban némi vizet kitenni számukra, de még többet tehetünk egy méhecskehotellel.

Egyszerű készítés – sok előny

A hotelt érdemes a terasztól messzebb, a kert egy nyugodtabb részén felállítani, így nem lesz zavaró sem nekünk, sem a rovaroknak. Az elkészítése pedig kifejezetten egyszerű.

Fontos kiemelni, hogy a magányos méh és darászfajok nem támadékonyak, vagyis a hotel kihelyezése akár iskolák közelében is biztonságosan megoldható!

kép:zeosz.hu

A készítéshez nem kell más, mint egy nagyobb fadarab, melybe 3-15 mm-es furatokat készítünk. Ezek lehetnek szorosan is, a rovarok kellő távolságot tartanak egymástól, ha nekik úgy tetszik. Még egyszerűbb a dolgunk, ha van otthon nád, hiszen ez üreges, és összefogva tökéletes hotel lehet belőle. Cserébe az erőfeszítésekért a gyümölcsfák a virágok és tulajdonképpen az egész kert szebb, dúsabb, és üdébb lesz. Többet terem és jobb érzéssel tölti el az embert, ha kilép oda.

lead kép:orientpress.hu