Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

A bambusz a klímakatasztrófa ellenszere?

A klímakatasztrófával szemben nagyon sok elképzelés létezik. Ezek közül az egyik a bambusz még szélesebb körű felhasználása. Az ötlet nem rossz, hiszen elképesztő tulajdonságú növényről van szó, de azért érdemes vele vigyázni!

Híresőklímanövénybambusz
2024. július 10. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Tropical,Green,Bamboo,Forest.,Botanical,Bamboo,Forest


A bambusz a pázsitfűfélék családjába tartozik, mégis fásodó szárú, elképesztő növekedési ütemre is képes növénycsoport. A bambuszoknak mintegy 1200 faja létezik, de nem mindegyiket tudjuk megfelelően használni.  

bambusz, szár, zöld
A bambusz jelenthet megoldást sok klímaproblémára. /Fotó: wenyier / Shutterstock

Az igazán kiemelkedő fajok gyorsan nőnek, vagyis igen nagy mennyiségben kötik meg a szenet, magas biomassza értékkel rendelkeznek, alkalmasak bioüzemanyag-gyártásra is és a talajminőséget is javítják. De itt nem ér véget az előnyös tulajdonságok sora. A bambusz néhány faja ehető, magas tápanyagtartalommal és alacsony kalóriaértékekkel rendelkeznek. Ráadásul a bambusz építőanyagnak is tökéletes, bútorok alapanyaga, de még padlót is készítenek belőle. 

A,Group,Of,Bamboo,Trees,In,The,Yard,Of,The
Fotó: wisnu titot / Shutterstock

Az előnyös klímatulajdonságai mellett azonban a bambusznak van hátránya is, ez pedig az erős terjedési képessége. Adott esetben sajnos a ház padlózatán is képes átnőni, nem tart tiszteletben telekhatárokat és komoly károkat képes okozni – többek közt elnyomja a körülötte élő növényeket. Tény azonban, hogy megfelelő körültekintéssel ültetve, az alkalmas fajokat kiválasztva, hatalmas potenciál rejlene benne. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock