Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Fenntartható ruha? A válasz a bambusz lehet

null

A jövő elképzelései közt sokáig nem jelentkezett annak lehetősége, hogy az emberiség igencsak komoly bajba kerül éppen saját vágyai miatt. Persze voltak apokaliptikus jövőképek ezelőtt 50 évvel is, de sokkal inkábbazzal foglalkoztak az emberek, hogy mi mindent alkothatnak még a fosszilis energiahordozók nyújtotta biztonságot kihasználva.

Mára a kép változott. A jövő elképzelései közt most is vannak optimisták és pesszimisták, de egyben megegyeznek: ma minden újelképzelésselkapcsolatban elsőnek ez a kérdés kerül elő: vajon az ötlet fenntartható?

Az ember szükségletei

Az élelem, a lakhatás és a kényelem alapvetően meghatározzák az életvitelünket, és azt, mit vagyunk hajlandóak megtenni. Élelmiszer termesztésünkre a jövőben a laborhús mellett a vertikális kertészetekmegjelenése lesz jellemző, egyszerűen azok termelékenysége és minimális helyigénye miatt.

kép: indiamart.com

Az épületeink egyre inkább a fenntartható anyagok irányába mozdulnak, ahogyan a ruhaipar is felismeri, hogy a műszálas és a kevert szálas anyagok nem azt az irány képviselik, amitfentlehetne tartani. A két iparág pedig ezen a ponton összekapcsolódik, méghozzá egyigenjól ismert, és régóta előszeretettel alkalmazott növényen keresztül.

A bambusz

A bambusz egy kifejezetten gyorsannövő, remek építőanyagot adó növény, melynek a vízigénye is meglepően alacsony. Mára az isnyilvánvaló, hogy aruhaiparszámára is remek alapanyagot jelenthet, hiszen ez az energianövény elképesztően sokoldalú.

A textilipar számára az egyetlen gondot apépesítésjelenti, mivel ezt mechanikai úton is el lehet érni, ám sokkal egyszerűbb, gyorsabb és persze olcsóbb is a kémiai megoldás. Csakhogy apépesítéssorán használt kemikáliákkal abambuszmint textil alapanyag már nem fenntartható, vagyis ez megint nem jó irány.

kép: naturesfabrics.com

A Globális Szerves Textil Standard éppen ezért bár a bambuszt kifejezetten jó iránynak tartja,tanúsítványtcsak akkor állít ki a növényből készültszövetekkelkapcsolatban, ha azoknakpépesítésébena kémiai eljárás nem játszik szerepet.

Ahhoz azonban, hogy a bambusz valóban ilyen jónak bizonyuljon a felelős gazdálkodásra is szükség van. Sok esetben a területeket, melyeken a növényt termesztik előzőleg meg kell tisztítani az erdőségektől, ami így már messze nem olyan fenntartható bambuszt eredményez. A környezetvédők éppen ezért igyekeznek elérni, hogy a bambuszt csak olyan területeken termesszék, ahol arra a föld már alapból alkalmas, vagyis nem kell érte erdőket irtani, vagy lápokat lecsapolni.

lead kép: swedbrand-group.com