2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

A bambusz üvegházé a jövő!

2020. szeptember 12., 12:00
A bambusz üvegházé a jövő!

A világ lakosságának élelmezése a szélsőségessé váló időjárás okán igencsak nehézkessé válhat a következő években. Ez ellen lehet tenni egy keveset az üvegházakkal, melyeket már most is előszeretettel alkalmazunk, hiszen kontrollálni vagyunk képesek a bennük uralkodó hőmérsékletet, páratartalmat és más összetevőket, melyektől bőséges lesz a termés. Csak hát az a fránya műanyag... 

Üvegház 

Hiába a kifejezés, a termelésre használt építmények bizony nem üvegből készülnek. Ennek nagyon egyszerű oka van. Az üveg drága, és nehéz, vagyis ahhoz, hogy abból készülhessen a növények fölé a tető, erős teherhordó szerkezetre lenne szükség, mely jelentősen megdrágítaná a rendszert. Arról nem is beszélve, hogy az üveg sérülékeny, és a szilánkok veszélyesek is lehetnek. 

kép: inhabitat.com

Az igazán elegáns üvegházak esetében mindenképpen az üveg a mérvadó, de ezek rendszerint nem azzal a céllal jönnek létre, hogy paradicsomot termesszenek bennük. Ma már a kertekben is sokkal jellemzőbb a fóliasátor, ami ugye műanyagból készül. 

Indiában is hatalmas mennyiségben alkalmaznak üvegházakat a termesztésre. Ugyan nem fóliasátrakról van szó, de olyan szerkezetekről, melyeket műanyaggal, pontosabban polietilén lapokkal fednek be. Ezeket azonban minden egyes évben cserélni kell, ami ugyan nem drága, de hatalmas környezetterhelést jelent. 

 

 

Éljen a bambusz 

Nem is hinnénk, hogy ez a rettenetesen gyorsan növő fűféle micsoda lehetőségeket rejt magában. Készülhet belőle bútor, padló, sőt, akár komplett ház is. De csomagolóanyagnak illetve akár papírnak is remekül alkalmas. 

kép: inhabitat.com

Eliza Hague, a Westminsteri Egyetem mesterszakos építészet hallgatója úgy gondolta, a bambuszban még ennél is több rejlik. Egy olyan üvegházat alkotott, melynek nem csak a tartószerkezete készül ebből a növényből, hanem egészen vékony lapok formájában a borítása is. A bambuszborítás átengedi a fényt, hasonlóan jó hőtartó, mint a műanyag, és ha sérül, ugyan úgy cserélhető is. Csakhogy a lapokat komposztálni lehet, és nem a szeméttelepen végzik, vagyis végső soron visszaforgathatóak a termelésbe. 

Az üvegház, pontosabban a bambuszház felállítása sem bonyolult feladat, mivel a szerkezetet csak össze kell állítani, majd felfújni, és már mehet is az ember kapálni a zöldségeket. 

lead kép: inhabitat.com

 

Ezek is érdekelhetnek