Június 25. Kedd, Bocsárd

A bambusz üvegházé a jövő!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világ lakosságánakélelmezésea szélsőségessé váló időjárás okán igencsak nehézkessé válhat a következő években. Ez ellen lehet tenni egy keveset az üvegházakkal, melyeket már most is előszeretettel alkalmazunk, hiszen kontrollálni vagyunk képesek a bennük uralkodó hőmérsékletet, páratartalmat és más összetevőket, melyektől bőséges lesz a termés. Csak hát az a fránya műanyag...

Üvegház

Hiába a kifejezés, a termelésre használt építmények bizony nem üvegből készülnek. Ennek nagyon egyszerű oka van. Az üvegdrága,és nehéz, vagyis ahhoz, hogy abbólkészülhessena növények fölé a tető, erős teherhordó szerkezetre lenne szükség, mely jelentősen megdrágítaná a rendszert. Arról nem is beszélve, hogy az üveg sérülékeny, és a szilánkok veszélyesek is lehetnek.

kép: inhabitat.com

Az igazán elegáns üvegházak esetében mindenképpen az üveg a mérvadó, de ezek rendszerint nem azzal a céllal jönnek létre, hogy paradicsomot termesszenek bennük. Ma már a kertekben is sokkal jellemzőbb a fóliasátor, ami ugye műanyagból készül.

Indiában is hatalmas mennyiségben alkalmaznak üvegházakat a termesztésre. Ugyan nemfóliasátrakrólvan szó, de olyan szerkezetekről, melyeket műanyaggal, pontosabbanpolietilénlapokkal fednek be. Ezeket azonban minden egyes évben cserélni kell, ami ugyan nem drága, de hatalmas környezetterhelést jelent.

Éljen a bambusz

Nem is hinnénk, hogy ez a rettenetesen gyorsannövőfűféle micsoda lehetőségeket rejt magában. Készülhet belőle bútor, padló, sőt, akár komplett ház is. Decsomagolóanyagnakilletve akár papírnak is remekül alkalmas.

kép: inhabitat.com

ElizaHague, a Westminsteri Egyetem mesterszakos építészet hallgatója úgy gondolta, a bambuszban még ennél is több rejlik. Egy olyan üvegházat alkotott, melynek nem csak a tartószerkezete készül ebből a növényből, hanem egészen vékony lapok formájában a borítása is. A bambuszborítás átengedi a fényt, hasonlóan jó hőtartó, mint a műanyag, és ha sérül, ugyan úgy cserélhető is. Csakhogy a lapokat komposztálni lehet, és nem a szeméttelepen végzik, vagyis végső soron visszaforgathatóak a termelésbe.

Az üvegház, pontosabban a bambuszház felállítása sem bonyolult feladat, mivel a szerkezetet csak össze kell állítani, majd felfújni, és már mehet is az ember kapálni a zöldségeket.

lead kép: inhabitat.com